Kræfter til at klare kræften

Sygeplejerske, motion og café højner humør og helbred hos kræftramte

3
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

BROVST:Jammerbugt Sundhedshus har siden 1. november 2012 haft sygeplejerske Jette Røge tilknyttet på halv tid. Den øvrige tid er hun i stråleterapien på Aalborg Sygehus. Hun tager sig udelukkende af kræftramte og er at finde i sundhedshuset torsdag og fredag samt hver anden mandag i dagtimerne.

- Jeg hjælper folk til at komme videre. Vi taler om, hvad der hindrer dem i at leve det liv, de er vant til, siger Jette Røge.

Hun er en del af et samlet pakketilbud i sundhedshuset, der også tilbyder motion samt cafémøde med andre kræftramte. Tilbuddene kan benyttes af alle kræftramte i Jammerbugt Kommune.

I følge Kræftens Bekæmpelse rammer sygdommen omkring 250 borgere i kommunen hvert år. Jammerbugt Kommune oplyser, at knapt halvdelen af disse kommer på sygedagpenge i løbet af året. De får tilsendt en folder om tilbuddet fra kommunen, i håb om, at de så kommer hurtigere oven på igen.

Mødet med andre giver en fælles indforståethed:

- Jeg tror, at jeg ved, hvad det vil sige. Men reelt er der ingen, der ved det, uden at have prøvet det på egen krop, mener Jette Røge.

Hjælper at tale om det

Mange der møder op er tilbageholdende i starten og løsner op efterhånden. Bagefter vil de fleste slet ikke have undværet det. Man behøver dog ikke at sige noget. Man kan også bare være til stede. Eller tale med Jette Røge i enrum. Det vælger mange at gøre.

Men samtalen er virkelig noget, der hjælper, mener Jette Røge og understreger, at det er afgørende at få bearbejdet det traume, det er at blive ramt af sygdommen.

- Gulvtæppet bliver rykket væk under en. Man tænker, jeg skal dø. Man vil aldrig kunne vende tilbage til at være den, man var før, siger Jette Røge.

Værst bagefter

Behandlingen er slem nok i sig selv. Man skal have taget blodprøver, scannes, have strålebehandling og 117 andre ting. Men det værste kommer faktisk, når det hele er overstået, og man skal til at betragte sig selv som rask igen. Så kommer alle tankerne væltende.

- Så reagerer man på det traume, man har været udsat for. Familien og den kræftsyge tror fejlagtigt, at nu er det overstået. Men der er mange ting, man skal have vendt, som der ikke har været overskud til, mens man var i behandling, siger Jette Røge, der også står til rådighed med rådgivning og samtale med resten af familien, hvis nødvendigt.

Jette Røge oplyser, at kræftramte spørger om eksempelvis motion, psykologhjælp, rygestop og rådgivning i forhold til senfølger af deres sygdom. Hun er også til rådighed i behandlingsforløbet, hvis man går med tanker, man ikke føler, man ellers kan få svar på.

Andre spørgsmål håndterer sagsbehandler Jette Mariager fra Jammerbugt Kommune sig af. Hun har udelukkende med kræftpatienter at gøre og tager sig af blandt andet sygedagpenge, hjælp med forsikringer og kontakt til Kræftens Bekæmpelse, der har rehabiliteringscenteret Dallund på Fyn, hvor man kan få bevilget et ophold, der kan lære en at komme videre efter sygdommen. Hun kommer i sundhedshuset en gang månedligt.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Afsløring: Ansatte risikerede at styrte i døden på kriseramt nordjysk teater
Luk