Teater

Kræs for unge talenter

Tre himmerlandske kulturskoler går sammen om dramatalentklasse

Him­mer­landsk kul­tur går arm i arm om den nye dramatalentklasse. Fra ven­stre Sø­ren Steen Niel­sen, Re­bild Kul­tur­sko­le, Ma­le­ne Wennerlin, Vest­him­mer­lands Kul­tur­sko­le, Finn Hviid Bre­dahl og Su­san­ne San­gill, Him­mer­lands Tea­ter, og Finn Svit, Ma­ri­ag­er­fjord Kul­tur­sko­le. 
	Foto: Lars Pau­li

Him­mer­landsk kul­tur går arm i arm om den nye dramatalentklasse. Fra ven­stre Sø­ren Steen Niel­sen, Re­bild Kul­tur­sko­le, Ma­le­ne Wennerlin, Vest­him­mer­lands Kul­tur­sko­le, Finn Hviid Bre­dahl og Su­san­ne San­gill, Him­mer­lands Tea­ter, og Finn Svit, Ma­ri­ag­er­fjord Kul­tur­sko­le. Foto: Lars Pau­li

12 talentfulde unge får en enestående chance for at udvikle deres evner inden for skuespil. 1. januar åbner en ny teatertalentlinje med base på Himmerlands Teater i Hobro. Bag linjen står de tre himmerlandske kulturskoler i Vesthimmerland, Rebild og Mariagerfjord i samarbejde med Himmerlands Teater i Hobro. Staten og regionen støtter projektet med 270.000 kroner over to år. Et projekt, som formentlig er det første af sin art i Danmark. De 12 elever i alderen 14 til 17 år skal undervises i blandt andet dramatik, improvisation, sang, kropstræning og nodekendskab. Tovholder og hovedunderviser bliver skuespiller og instruktør Henrik Trenskow fra Aalborg. I det hele taget lægges der op til professionel undervisning af de 12 talenter. - Målet er at give nogle unge mennesker en undervisning af høj kvalitet, som de bagefter kan bruge enten i amatørteater eller i en videreuddannelse inden for teaterverdenen, siger Finn Svit, leder af Mariagerfjord Kulturskole. Hver enkelt elev skal selv betale 4500 kroner om året for at være med. Støtte fra Kunststyrelsen og de tre kulturskolers bidrag dækker de største udgifter. Skolerne forsikrer, at satsningen på talenterne ikke går ud over de ¿almindelige¿ elever i kulturskolerne. Sport og teater - Hvis vi ikke skulle satse på de dygtige, hvem skulle vi så satse på? Uden elite har vi ingen bredde. Sådan er det i sporten og sådan er det også inden for drama, siger Finn Hviid Bredahl, leder af Himmerlands Teater. Deltagerne udvælges ved en optagelsesprøve på Himmerlands Teater søndag 18. november. - Vi forventer ikke at se færdige skuespillere til optagelsesprøverne, men nogle glade, engagerede og energiske unge mennesker, siger Finn Svit fra Mariagerfjord Kulturskole. Undervisningen begynder til januar. I løbet af det toårige forløb skal drama-klassen på turné med forestillinger på skoler, gymnasier og spillesteder i de himmerlandske kommuner.