Udland

Kraftigt jordskælv ryster Japan

Et jordskælv på 6,4 på richterskalaen har ramt Japan i havet sydøst for landet. Der er ingen voldsomme skader.

Kraftigt jordskælv ryster Japan

Japan er sent søndag aften dansk tid blevet ramt af et kraftigt jordskælv, som ifølge USA's geologiske overvågningstjeneste måler 6,4 på richterskalaen. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Skælvet havde sit epicenter 115 kilometer sydøst for Morioka, som ligger ved den japanske kyst. Det blev udløst i 31 kilometers dybde.

I første omgang blev skælvet målt til 6,3 på richterskalaen, men det er altså blevet opgraderet til 6,4.

De japanske myndigheder har kategoriseret skælvet som en firer på en syvtrinsskala, som også tager højde for, hvor store skader et givent skælv forvolder.

Dermed tyder intet på, at der er sket alvorlige skader, og der er heller ikke udsendt tsunamivarsel.

Japan bliver ofte ramt af jordskælv, fordi landet ligger på den 40.000 kilometer lange såkaldte "Ildring", som findes, hvor ocean- og kontinentalplader i Stillehavet mødes.

Ildringen bevæger sig som en hestesko fra New Zealand, videre langs Asiens østkyst - over havet til Alaska - og ned langs Nord- og Sydamerikas østkyst.

Langs ringen udløses mindst 80 procent af alle verdens jordskælv. De opstår, når den ene plade bevæger sig ind under den anden.

I Japan bliver der hvert år registreret omkring 1500 jordskælv. Der er dog normalt tale om skælv på mellem fire og seks på richterskalaen.

/ritzau/