Danmark

Krag: Ikke nye penge til hjerneskadede

Kommunernes indsats for hjerneskadede skal styrkes, men sundhedsministeren er ikke klar med flere penge.

Krag: Ikke nye penge til hjerneskadede

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) vil have styrket indsatsen for hjerneskadede, der har brug for genoptræning.

Hvert år får 2500 danskere en hjerneskade af for eksempel en blodprop i hjernen eller efter en voldsom trafikulykke. Men i de senere år har langtfra alle fået det rette tilbud om genoptræning og rehabilitering.

Det skal der rettes op på, siger ministeren torsdag på et samråd på Christiansborg. Her havde hun dog ikke flere penge med til kommunerne, som i dag har ansvaret for genoptræning af hjerneskadede:

- Jeg tror ikke nødvendigvis, at det er flere midler, der er behov for, når indsatsen for personer med erhvervet hjerneskade skal være bedre, siger Astrid Krag og fortsætter:

- Det handler måske mere om, at personale på sygehuse og i kommuner bliver bedre til at udrede personers samlede funktionsnedsættelse. Så der bliver et anvendeligt billede af, hvor der skal sættes ind. Og så de rette fagligheder sættes i spil i første forsøg.

Det er Dansk Folkepartis handicapordfører, Karina Adsbøl, og sundhedsordfører Liselott Blixt (DF), der har krævet et svar på, hvad regeringen vil gøre for at sikre en høj kvalitet for de hjerneskadede.

Karina Adsbøl kræver, at kommunerne styrker indsatsen på området nu, men hun ser heller ikke et behov for at finde flere midler til kommunerne på nuværende tidspunkt.

- Det er vigtigt, at de penge, der er sat af på området, bliver brugt så effektivt som muligt. Og det virker det ikke til, de er blevet. Der er for mange løse ender, siger hun.

- Når vi ser effekten af, hvordan indsatsen på området bliver fremadrettet, kan vi bedre vurdere i forhold til, hvor der skal sættes ind.

Kommunernes forening, KL, erkender problemerne på området og er torsdag kommet med 10 forslag til, hvordan indsatsen styrkes.

- Vi kunne have gjort det bedre. Vi har været for dårlige til at inddrage specialistviden, siger Anny Winther (V), formand for KL's socialudvalg, til Jyllands-Posten.

Efter at kommunerne fik ansvaret på området i forbindelse med kommunalreformen i 2007, har ni ud af 23 af de tilbud, der har særlig erfaring med hjerneskader, drejet nøglen om.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.