Udland

Kraniefund sår tvivl om eventyrers bedrift

Måske var James Cook alligevel ikke den første hvide mand, der opdagede Australiens østkyst.

Kraniefund sår tvivl om eventyrers bedrift

Historieskrivningen skal måske laves om. Et flere århundreder gammelt kranie sætter nemlig spørgsmålstegn ved, om den engelske opdagelsesrejsende James Cook var den første europæer, der satte sine fødder på den australske østkyst.

I slutningen af 2011 blev et kranie fundet i det nordlige New South Wales, og australsk politi forberedte sig indledningsvist på, at de skulle i gang med en grusom drabsefterforskning.

Videnskabelige undersøgelser afslører nu, at kraniet ikke alene er meget ældre end ventet, det tilhører muligvis en hvid mand, der er født omkring 1650. Det er langt tidligere, end da James Cook nåede den australske østkyst om bord på skibet Endeavour i 1770.

- Dna-testen viser, at kraniet tilhører en mand på mellem 28 og 65 år, siger politiets talsmand, John Williamson.

Historikere er imidlertid varsomme med at ændre i verdenshistorien.

- Inden vi omskriver de europæiske bosætteres historie, må vi overveje en række spørgsmål, specielt omstændighederne ved fundet, siger arkæolog Adam Ford til avisen Telegraph.

Hollandske opdagelsesrejsende kom som de første europæere til det australske kontinent i 1600-tallet. I 1770 kom James Cook til den australske østkyst, hvor han uden forhandlinger tog et område fra aboriginerne og kaldte det New South Wales.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.