Kransekagefigur vil kræve lovændring

Hvis borgmester Anny Winther ikke har det reelle ansvar for problemerne i Rebild, må Folketinget lave loven om, mener forskningschef

Oluf Jørgensen, forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Arkivfoto <i>Pressefotograf Michael Bygballe</i>

Oluf Jørgensen, forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Arkivfoto Pressefotograf Michael Bygballe

REBILD:Hvis Rebild Kommunes borgmester Anny Winther (V) ikke har et særligt ansvar for de massive problemer med sagsbehandlingen i kommunen, herunder kommunens totale svigt af børnene i Rebild-sagen, så må Folketinget tage konsekvensen og lave den kommunale styrelseslov om.

Det mener forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Oluf Jørgensen, som er blandt landets førende eksperter i offentlig forvaltning.

- Hvor er det politiske ansvar ellers henne, hvis ikke det påhviler borgmesteren?

- Det vil jo i givet fald betyde, at politikerne og i særlig grad borgmesteren udelukkende har en repræsentativ rolle, konstaterer Oluf Jørgensen.

Anny Winther har flere gange sagt til NORDJYSKE Stiftstidende, at hun ikke kunne drømme om at fralægge sig ansvaret.

Men hun har understreget, at hun ikke har vidst, hvor galt det stod til i forvaltningen.

- Jeg er ked af, at vi ikke tidligere har fået kendskab til problemerne i forvaltningen. Den tidligere ledelse skulle for længst have kastet håndklædet i ringen og erkendt, at den ikke magtede opgaven. Det burde den tidligere ledelse have gjort, siger Anny Winther.

Ifølge Oluf Jørgensen kan borgmesteren ikke bare lægge ansvaret på embedsmænd, som ikke fortæller politikerne sandheden.

- Kernen i borgmesterens rolle i det kommunale styre er, at hun ikke kan påberåbe sig uvidenhed. Hun skal aktivt interessere sig for, hvad der foregår i forvaltningen, understreger han.

I den kommunale styrelseslov pålægges borgmesteren et ophøjet ansvar og dermed et reelt ansvar for at holde sig orienteret om vigtige elementer i det daglige arbejde, mener Oluf Jørgensen.

- Har et ophøjet ansvar

- De øvrige byrådsmedlemmer kan i et vist omfang påberåbe sig uvidenhed, hvis de ikke har fået visse informationer. Det kan borg- mesteren ikke, siger han.

Med andre ord har borgmester Anny Winther et ophøjet ansvar for, hvad der sker i Rebild Kommune, uanset om hun har været vidende om de alvorlige problemer i forvaltningen eller ej.

Enten har hun kendt til problemernes omfang og ikke reageret tilstrækkeligt, eller også har hun ikke kendt problemerne.

Er det sidste tilfældet har hun ifølge Oluf Jørgensen ikke levet op til sit ansvar som kommunens øverste leder.

- Borgmesteren har et ansvar for og en pligt til at få vigtig viden.

- Det er det, der ligger i rollen som daglig leder med ophøjet ansvar, påpeger Oluf Jørgensen.

Han finder det vigtigt, at det politiske ansvar for de massive problemer med sagsbehandlingen i Rebild, og herunder det politiske ansvar for kommunens totale svigt i Rebild-sagen, undersøges.

- I Rebild er der tale om mange og store problemer i en hel afdeling i kommunen, som har stået på gennem lang tid, siger Oluf Jørgensen.

Han mener, at en sådan undersøgelse skal laves af Statsforvaltningen Nordjylland, som har tilsynsforpligtelsen med Rebild Kommune.

Både for det kommunale styres fremtid, men i høj grad for troværdigheden af det grundlæggende folkestyre, som det kommunale styre hviler på, finder Oluf Jørgensen det principielt afgørende at få klargjort, at der er reelt indhold i bestemmelsen om borgmesterens rolle og ansvar som den øverste daglige leder.

Folketinget må ændre loven

Ellers må politikerne på Christiansborg træde til, mener han.

- Politikerne i Folketinget skal lave den kommunale styrelseslov om, hvis politikerne og i særdeleshed en borgmester ikke længere tager reelt ansvar for konkrete beslutninger eller passivitet, når det gennem længere tid sejler på vigtige områder, som det har gjort i Rebild, siger Oluf Jørgensen.

Om tiden er kommet til at ændre ansvarsfordelingen i landets kommuner, lader han op til Folketinget at vurderer.

Men en demokratisk situation, som den i Rebild holder under alle omstændigheder ikke.

- Lige nu bildes befolkningen ind, at borgmesteren har det øverste ansvar, for det er, hvad der står i loven, konstaterer Oluf Jørgensen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.