Kranskagen til nytår bages over tre dage hos Guldbageren i Brovst

3
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Kransekager i stangmål fabrikeres hos Guldbageren i Brovst. Foto: Lise Larsen

Hos Guldbageren i Brovst står tiden stille, i hvert fald på de urskiver, som ligger fremme til nytårsfestens kransekageur, ellers er der ikke meget, der står stille i bageriet, for bagermester Jacob Hyllested, to svende og en lærling sprøjter med raske bevægelser glasurstriber på kranskagestænger, konfekt og ure formet af 300 kg marcipanmasse. Stængerne er blevet sprøjtet ud på maskine og tilsat nougat, pistacie eller hasselnødder.

Hvem der opfandt marcipanen, og hvor den stammer fra, hersker der en del uenighed om. Var det mon en forelsket italiensk bagerdatter, der i sine romantiske tanker kom til at putte for mange mandler i kagedejen, eller en tysk kok, Franz Marcip, som til en særlig festdag blandede mandler og sukker, og skar dem i småstykker for siden at opkalde desserten efter sig selv?

Det er ikke noget yngste mand i bageriet bekymrer sig om, for lærling Mathias Nors Christensen (21 år) er i gang med chokoladetemperering, og her findes ingen genveje. Heldigvis er det nemmere at arbejde med chokolade, jo større portionen er, og han har fundet den helt store skål frem til at dyppe sine marcipantoppe i, så de får en smuk blank chokoladebund.

Mathias har været i gang siden klokken fem denne morgen, som mange andre morgener.

- Det var lidt slemt i starten, men man vænner sig til det - det er bare op og i gang, og jeg går senest i seng kl. 22.00, siger Mathias Nors Christensen. Han startede egentlig som butikslærling, men blev inspireret af kammeraten, der er lærling hos bageren i nabobyen, og så er han selv ret glad for kager.

- Brunsviger er det bedste, men det er altså ikke hver dag, jeg spiser kage, siger Mathias Nors Christensen. Fritiden går heller ikke i kage for ham, for det er computerspil og ikke Kagedysten, som er på skærmbilledet. Men skal det være, så skal det være stort, og så er den amerikanske reality-serien Cake Boss med pompøse og lettere vanvittige kager, han lader sig imponere over.

- Det er store mesterværker, hvor de har gjort meget ud af det, siger Mathias Nors Christensen, som er rigtig glad for sin læreplads og ikke ked af rutinerne, for man kan altid gøre sig lidt mere umage hver gang, siger han. Engang når han er færdiguddannet og har fået noget erfaring, så går drømmene i en anden retning, for skal det være, så skal det være stort.

- Jeg kunne godt tænke mig at undervise i konditorfaget på Food College, eller måske bage fantastiske, gigantiske og kreative kager efter ordre fra kunder a la Buddy Valastro i Cake Boss, siger Mathias Nors Christensen. Men bageruddannelsen tager fire et halvt år og Mathias har kun været i gang i et år, så der skal lige slås et par slag i bolledejen først...

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.