Danmark

Krav: Ulovlig gift skal koste bønder dyrt

Danmarks Naturfredningsforening vil have skrappere midler i brug mod landmænd, der bruger ulovlig sprøjtegift.

Krav: Ulovlig gift skal koste bønder dyrt

Landmænd skal miste retten til at drive landbrug, hvis de bruger ulovlige giftstoffer eller gødning.

Det foreslår Danmarks Naturfredningsforening, efter at Politiken og DR har afsløret, at kriminelle bagmænd forsyner landmænd med ulovlige sprøjtemidler, der kan ødelægge miljøet og i værste fald give kræft.

- Den ulovlige import betyder reelt, at vi ikke kan være sikre på, at myndighederne ved, om vores drikkevand og fødevarerne er forsvarlige at indtage, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening (DN).

Under dække at være interesserede købere har Politiken og DR kontaktet en række mellemhandlere og spurgt, om det er muligt at købe ulovlig sprøjtegift og gødning.

Flere bagmænd sælger gødning uden om myndighedernes kontrol på området, viser opringningerne.

- Landbrugets organisationer bør i en fart få sat en stopper for ulovlighederne, og politikerne bør nu drage konsekvensen og fratage landmanden retten til at drive landbrug, når han vælger at gamble med vores grundvand, siger DN's præsident.

I Danva, sammenslutningen af danske vandværker, vækker afsløringen også forargelse.

- Det er rystende. De her ting risikerer at ende i grundvandet. I sidste ende handler det om vores helbred, siger funktionschef Lars Fischer til Politiken.

Der lukkes i gennemsnit to grundvandsboringer om ugen på grund af rester af sprøjtegift, og ifølge Lars Fischer bliver det stadigt sværere at finde rent drikkevand her i landet.

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) kalder den ulovlig handel "uacceptabel" og peger på, at der kan blive brug for at stramme op på kontrollen.

/ritzau/