Kreditchef: Kommuner skal lade småbyer dø

Landsbyforsker er enig. Han mener, at kommunerne må prioritere, hvis landområderne skal overleve

Arkivfoto: Bent Bach

Arkivfoto: Bent Bach

NORDJYLLAND:Kommunerne skal turde prioritere, hvilke byer der skal udvikles og afvikles, hvis det skal være muligt at få boliglån i kreditforeningerne.

Det skriver DR Nordjylland.

- Man kan udpege bestemte områder til boligudvikling, akkurat som man udpeger bestemte områder til erhvervsudvikling, centerdirektør i Nykredit i Hjørring, Frits Nygaard.

Centerdirektøren peger eksempelvis på et konkret udviklingsprojekt i Hjørring kommune.

Løkkensvejprojektet, hvor man har prioriteret at rive gamle bygninger ned og generelt forskønne området, kan have en effekt på ejendomsværdierne i området - og dermed også muligheden for at få kreditforeningslån, lyder det.

Landsbyforsker ved Aalborg Universitet, Jørgen Møller, er fuldstændig enig i, at kommunerne må prioritere, hvis landområderne skal overleve.

- Det er den rigtige vej frem. Og det er egentlig mærkelig, at det er kreditforeningerne, der kommer og siger det for det står i Planloven, at kommunerne skal gå ind og lave en klar prioritering, siger han til DR Nordjylland.

Fredelig lille by

Paw Øland Jensen er elektriker, har fast arbejde og ifølge banken har han også orden i sin økonomi. Og så vil han gerne bo i Aggersund.

- Det er en fredelig lille by. Der kommer ikke så mange her, og så er her en fantastisk udsigt. Det er som om solen altid skinner her, siger han.

Men Paw Øland Jensen fik nej af både bank og kreditinstitut til at låne penge til købet af en ældre, nedslidt villa til en kvart million kroner. Udgifterne til en renovering af huset ville blive for høje, mente de.

Det blev også nej til et lidt dyrere, men mindre renoveringskrævende hus i Aggersund til en halv million kroner.

Kreditforeningen ville derimod godt låne ham penge, hvis han fandt et tilsvarende hus - i Løgstør. Og sådan er det nu endt.

- Men det kan da ikke passe, at det er kreditforeningen, der bestemmer, hvor jeg eller andre skal bo, siger han til DR Nordjylland.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.