Krigshelt fra Agger blev vistnok japansk spion

I familier i Agger opbevares stadig ure, som en forfar fik tildelt under Første Verdenskrig for at have reddet en britisk søflyver i land

7
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

AGGER:Mandag 30. april 1917 stod at læse i Thisted Amts Tidende, forgænger for Thisted Dagblad, at en britisk søflyver dagen før, søndag morgen, var gået ned med sit fly i Vesterhavet ud for Agger, og at han var blevet reddet i land af lokale fiskere.

De lokale fiskere støttede flyverens forklaring om, at han var gået ned uden for sømilegrænsen, da der blev holdt forhør hos Herredsfoged Fugl i Vestervig, og på den baggrund blev flyveren løsladt, så han kunne rejse hjem igen. Ellers havde tyskerne formentlig krævet ham udleveret. Ikke mindst i betragtning af, hvem han var.

Løjtnant Frederick Joseph Rutland var nemlig allerede krigshelt, fordi han han op til Slaget ved Jylland 11 måneder tidligere havde foretaget en meget farefuld rekognosceringsflyvning for at finde den tyske flåde. En indsats, der for altid gav ham tilnavnet ”Rutland of Jutland”, som også blev titlen på en bog om ham, der 1963 blev udgivet af den britiske krigshistoriker Desmond Young.

Fiskere belønnet

Rutland indstillede via den britiske ambassadør, at hans hjælpere fra landingen blev belønnet. Derfor modtog de fem fiskere og redningsmænd senere et lommeur fra den britiske marinekommando i Admiralitetet i London. Urene var forsynet med deres navne: Peder Andersen Pedersen, Marcus Laursen, Vilhelm Villadsen, Arild Poulsen og Laurits Lauridsen samt angivelse af redningsdåden og datoen, om end Agger var blevet til Akka. Også herredsfoged A. S. Fugl og læge E. Toft var indstillet til belønning - endda højere end fiskerne - men det vides ikke, om de modtog en sådan, siger lokalhistorikeren Hans E. Nørgaard, Agger, der i flere år har arbejdet med opklaringen af redningsdåden og et forsøg på at finde frem til, hvem Rutland var.

Denne Rutland viser sig til gengæld at have været en helt særlig personlighed. Kort efter redningen ved Agger og returneringen til Storbritannien, blev han forfremmet til kaptajn, og efter en overflytning fra flåden til luftvåbenet blev han 1919 udnævnt til major, og 1921 blev han chef for den flyvende enhed på et af flådens krigsskibe.

Japansk spion

Det vides ikke, hvad der skete for Rutland, men fra 1922 og til han døde for egen hånd 1949 betragtede den britiske efterretningstjeneste MI5 ham som japansk spion. Det gør den stadig, og 2000 afklassificerede MI5 en række dokumenter i sagen, som derefter blev offentliggjort af nationalarkivet.

MI5’s sag på Rutland starter i december 1922, hvor tjenesten får oplyst, at den japanske regering har taget kontakt til Rutland, og kort efter søger Rutland da også sin afsked. Denne overvejes længe i Luftfartsministeriet, men da MI5 ikke vil kompromittere sin åbenbart meget centralt placerede kilde, besluttes det ikke at foretage retlige skridt, så i oktober får Rutland sin afsked. Et halvt år efter flytter han til Frankrig, som han åbenbart havde aftalt med japanerne, og 25. juli 1924 indskiber han sig så i Marseille til Yokohoma. Han vender ikke tilbage til britisk jord før 1932, hvor MI5’s overvågning straks genoptages.

Under dække

I mellemtiden er der teorier om, at han som ekspert i sø­flyvning og hangarskibe har rådgivet japanerne teknisk, men endnu mere, at han arbejder for den japanske efterretningstjeneste. Der er sågar en teori om, at japanerne allerede da havde besluttet det angreb på den amerikanske base i Pearl Harbor på Hawaii, som skete 7. december 1941 og blev anledningen til, at USA trådte ind i Anden Verdenskrig. Rutland skulle i en periode have været placeret på Hawaii under dække af at være whiskyimportør, men han blev afsløret af FBI, hedder det.

Vendte hjem

I stedet vendte han så tilbage til hjemlandet, hvor han ifølge MI5 fortsatte sine tætte kontakter til japanske officerer, og ingen ved tilsyneladende, hvad han levede af. Efter angrebet på Pearl Harbor blev han anholdt i USA, udleveret til briterne og interneret et års tid. Der blev aldrig nogen sinde rejst en sag mod Rutland, og teorien blandt britiske journalister og forfattere er, at Storbritannien under og efter Anden Verdenskrig absolut ikke havde brug for, at det skulle komme frem, at en af landets egne krigshelte fra den Første Krig nu viste sig at have været japansk spion op til den Anden Krig. Men han bedyrede sin uskyld, og det diskuteres stadig blandt historikere og andre, der er interesseret i Anden Verdenskrig, om han var skyldig, og om man kan stole på efterretningstjenestens konklusioner. Som det er tilfældet, når dokumenter fra det danske PET offentliggøres.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.