Krim-øjenvidne: Hætteklædte soldater vogter valgsteder

Det er et usædvanligt valg, der søndag er i gang på Krim-halvøen, mener øjenvidne fra Europabevægelsen.

Prorussiske slogans brager ud af højttalerne på hovedpladsen i Simferopol, mens befolkningen på Krim søndag går til folkeafstemning, for at beslutte om Krim skal knyttes til Rusland eller Ukraine.

Det fortæller Jens-Kristian Lütken, som befinder sig på Krim for at overvære valget for Europabevægelsen, der oplever en trykket stemning i Krims største by, Simferopol.

- Foran det valgsted jeg besøgte i morges, stod der hætteklædte soldater, som ikke ville fortælle, hvor de kom fra. Men det var helt tydeligt, at det er russiske soldater, der holder øje med hvad der sker. Det er meget usædvanligt, siger Jens-Kristian Lütken til Ritzau.

Selvom befolkningen på Krim efterhånden er blevet vant til at støde på bevæbnede soldater, skaber det utryghed på valgdagen, mener Jens-Kristian Lütken.

- Befolkningen er lidt splittet, for nogle mener, at soldaterne kommer fra Rusland for at hjælpe og beskytte dem, og andre synes, det er forkert, at der er fremmede soldater, også selvom de har sympati for Rusland, siger han.

Europabevægelsen har arbejdet for at knytte tættere bånd mellem Ukraine og EU og Jens-Kristian Lütken har været valgobservatør ved flere valg i Rusland og Ukraine.

Ifølge ham er Krim-afstemningen ikke særlig velorganiseret og det afspejles tydeligt, at det er lokalregeringen, der har organiseret valget.

- Journalister og observatører bliver noteret i et lille kladdehæfte, valgstederne åbnede lidt senere end de skulle og så går der vagter rundt i hele Simferopol, og det skaber en underlig stemning i forhold til hvad der normalt er i en ukrainsk provinsby, siger han.

1,5 millioner stemmeberettigede på Krim-halvøen kan søndag stemme indtil klokken 19 dansk tid, og resultatet falder kort tid efter. De vestlige lande finder dog afstemningen forfatningsstridig og anerkender den derfor ikke.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden