Ankesag om brutale drab på ældre mænd begynder på ny

Sag om to ældre mænd, der blev dræbt i 2019, starter forfra i landsretten efter sygdom. Nu begynder den igen.

Østre Landsret tager på mandag igen hul på ankesagen mod to mænd, der i byretten begge blev idømt livstid. Sagen begyndte egentlig for et år siden, men blev udskudt på grund af sygdom og går nu forfra. (Arkivfoto). <i>Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix</i>

Østre Landsret tager på mandag igen hul på ankesagen mod to mænd, der i byretten begge blev idømt livstid. Sagen begyndte egentlig for et år siden, men blev udskudt på grund af sygdom og går nu forfra. (Arkivfoto). Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Endnu en gang får de to tidligere tætte venner Stefan Lawertz Danielsen og Søren Elo Pedersen mulighed for at forklare sig i landsretten i sagen om to brutale rovmord på ældre mænd.

Mandag tager Østre Landsret for anden gang hul på ankesagen mod de to, der i september 2020 begge af byretten blev idømt livstid for drab og røverier. De ankede for at blive frifundet.

Egentlig begyndte ankesagen allerede for et år siden. Men på grund af sygdom måtte sagen udsættes, og det endte med, at den skulle gå forfra.

Det er over tre et halvt år siden, at de to ældre mænd blev slået ihjel to steder på Sjælland.

I Ruds Vedby mistede 68-årige Kiehn Georg Andersen livet 20. april 2019 som følge af massiv vold. Hans lig blev dumpet i en sø i en grusgrav ved Blæsinge.

I Vemmelev var offeret 16. juni 2019 Poul Frank Jørgensen, der blev 80 år. Han var blandt andet blevet stukket i halsen.

Fælles for ofrene var, at de lå inde med møntsamlinger. Ifølge Retten i Næstveds dom fra 2020 var de tiltalte i begge tilfælde taget på røvertogt i den hensigt at udsætte mændene for vold og få fat i deres værdier.

Men begge ture endte med drab, som byretten betegnede som brutale og kyniske. Ofrene var værgeløse, lød det.

De to tiltalte, den datamatikeruddannede Stefan Lawaetz Danielsen fra Sneslev og førtidspensionist Søren Elo Pedersen, der tidligere har arbejdet som tatovør, var nære venner.

I hvert fald inden drabssagen begyndte.

Den ene kaldte den anden for sin "hugr", hvilket er oldnordisk og skulle betyde "sjælestykke".

De nåede sidste år begge at afgive forklaring for landsretten, inden sagen skulle gå forfra. Ekstra Bladet beskrev da, at der ikke længere var kontakt mellem de to tidligere så tætte venner.

Tværtimod pegede de begge på den anden som den sandsynlige drabsmand, og de nægtede sig begge skyldige.

Søren Elo Pedersen tilstod drab straks efter anholdelsen tilbage i 2019, men nægtede sig senere skyldig, ligesom Stefan Lawaetz Danielsen gør.

Nu får de begge mulighed for at forklare sig for landsretten igen.

Advokat Jane Ranum, der repræsenterer Stefan Lawaetz Danielsen, fortæller, at han fortsat nægter og vil frifindes. Det er ikke lykkedes at træffe Søren Elo Pedersens advokat.

Østre Landsret har afsat 12 dage til sagen. De sidste datoer er i begyndelsen af marts.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.