Cryptochat og kaffemøder er bærende beviser i sag om 400 kilo kokain

I alt ni mænd er tiltalt i hovedsagen i sagskomplekset Operation Sixpence. To af dem mødtes hyppigt til kaffe.

I en stor narkosag omhandlende 400 kilo kokain har beskeder på de krypterede tjenester SKY ECC og EncroChat spillet en stor rolle. (Arkivfoto). <i>David Leth Williams/Ritzau Scanpix</i>

I en stor narkosag omhandlende 400 kilo kokain har beskeder på de krypterede tjenester SKY ECC og EncroChat spillet en stor rolle. (Arkivfoto). David Leth Williams/Ritzau Scanpix

Møder på en populær kaffebar i Kødbyen i København, hyppige cykelture med fyldte tasker og krypterede beskeder.

Hvad de tre ting har tilfælles er, at de ifølge anklagemyndigheden er væsentlige dele af bevisførelsen i en kæmpe narkosag omhandlende 400 kilo kokain.

Det fortalte de to anklagere ved det indledende retsmøde i hovedsagen af sagskomplekset, som politiet har døbt Operation Sixpence, ved Retten i København.

Sagen strækker sig over 35 retsdage med afslutning i november.

Ni mænd er tiltalt for organiseret indsmugling, opbevaring og salg af den store mængde narkotika i en periode fra 2019 til 2021.

Politiets efterforskning startede i april 2020.

Fokus lå i begyndelsen på en 49-årig mand, som havde tolk med til retsmødet.

Ordensmagten havde fået mistanke om, at han var involveret i narkohandel ud fra kildeoplysninger. De fik derfor tilladelse til at foretage en række indgreb.

Fra maj 2020 havde de kamera sat op ved mandens opgang, så de kunne følge hans aktivitet.

Videoerne viste, at manden ofte cyklede flere korte ture om dagen.

Allerede 1. maj tog han en cykeltur fire gange på forskellige tidspunkter i løbet af dagen.

Fire dage efter følger politiets observatører den tiltalte, hvor han mødes med en person, som ifølge anklagemyndigheden er en af de andre tiltalte i hovedsagen.

En anden 49-årig mand, der i anklageskriftet har en ledende og styrende rolle i flere af af de i alt 38 forhold, de ni mænd er sigtet for.

De to tiltalte mødtes på en af Københavns mest populære kaffebarer i Kødbyen på Vesterbro. Et sted, hvor mange flere møder mellem de to mænd og til tider en tredje tiltalt på 31 år finder sted senere.

Senere får politiet sat videokamera op i Kødbyen, så de kan holde øje med, hvornår de to mænd mødes.

Flere gange kommer den ene på cykel med en plastikpose, hvorefter den anden 49-årige tager en kort cykeltur til en vekselhandel på Vesterbro.

Den 15. maj kommer den ene 49-årige mand på kort visit hos den anden.

Ud fra politiets overvågning mener anklagemyndigheden, at han forlader lejligheden med rygsæk, som han ikke havde på, da han gik ind.

Politiets observatører følger senere en overdragelse af tasker fra den 49-årige mand, som i retten havde tolk med. Sidst endte tasken i en bil, som politiet standser.

I tasken fandt de tre kilo kokain og en skarpladt pistol.

Føreren af bilen blev derefter dømt for besiddelse af kokainen og en skarpladt pistol.

De to midaldrende mænd blev anholdt i 2021 og har været varetægtsfængslet lige siden.

Ud over politiets traditionelle efterforskning med blandt andet overvågning og observationer, så har beskeder på krypterede tjenester ifølge anklagemyndigheden spillet en stor rolle i koblingen til nogle af de formodede gerningsmænd.

- Noget af det min kollega og jeg vil vise, når vi kommer til den egentlige bevisførelse, er beskeder fra de her chatplatforme, siger den ene anklager.

Det har hovedsageligt været beskeder sendt fra krypterede telefoner via EncroChat, som europæisk politi knækkede koden til i 2020, og Sky ECC, hvor politiet også har fået adgang til nogle af de krypterede beskeder.

Fra politiets side har man ikke fundet al den omtalte kokain, så en stor del af tiltalen bygger på beskeder fra de to tjenester, som bestemt ikke er gratis at bruge.

Ud fra beskeder politiet har fået fat i, fremgår det, at en fornyelse af EncroChat på 3 måneder koster 5000 kroner.

I Frankrig dekrypterer man løbende beskeder fra de to tjenester, så nyt bevismateriale kan dukke op.

Andre impliceret i sagskomplekset er dømt. To i tilståelsessager. Andre venter stadig på at komme for en dommer.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.