Formand og næstformand slipper for millionkrav i færøsk banksag

Langvarig retssag om tab i Eik Banki er slut i Østre Landsret. Direktør skal erstatte 85,6 millioner kroner.

Den færøske bank Eik Banki engagerede sig blandt andet i et byggeprojekt i Danmark og i investeringer i tyske indkøbcentre. Tabene var så store, at den gik ned i 2010. (Arkivfoto). <i>Sergio Pitamitz/Ritzau Scanpix</i>

Den færøske bank Eik Banki engagerede sig blandt andet i et byggeprojekt i Danmark og i investeringer i tyske indkøbcentre. Tabene var så store, at den gik ned i 2010. (Arkivfoto). Sergio Pitamitz/Ritzau Scanpix

I en retssag om tab i den færøske bank Eik Banki er den tidligere direktør tirsdag blevet dømt til at betale erstatning på 85,6 millioner kroner.

Østre Landsret har dømt Peter Marner Aage Jacobsen, men har samtidig frifundet formanden og næstformanden i bestyrelsen.

På en markant måde ændrer landsretten den dom, som Retten på Færøerne afsagde i november 2019.

Dengang lød konklusionen, at de tre mænd tilsammen skulle erstatte tab på 150 millioner kroner.

Sagen er anlagt af det statslige selskab Finansiel Stabilitet, som med landsrettens afgørelse er løbet ind i et delvist nederlag. Det ses også af, at selskabet er dømt til at betale sagsomkostninger på i alt 17,5 millioner kroner.

Eik Banki gik ned i 2010 og blev ligesom en række andre krakkede pengeinstitutter overtaget af Finansiel Stabilitet (FS).

Nogle af tabene var en konsekvens af uforsvarlige handlinger, har FS ment. Derefter indledte FS et enormt retsopgør mod direktører, bestyrelsesmedlemmer og i nogle tilfælde også revisionen for at få tilkendt erstatning.

Tirsdagens dom er den sidste af de største sager.

Her er Østre Landsret nået frem til, at direktør Peter Marner Aage Jacobsen er erstatningsansvarlig for én af flere bevillinger til et engagement om investeringer i indkøbscentre i Tyskland.

Problemet er blandt andet, at der ikke blev foretaget en sædvanlig kreditvurdering, ligesom banken heller ikke efterprøvede en række usikkerhedsmomenter.

Eik Banki led også betydelige tab på det hidtil største byggeprojekt på Færøerne med Valbjørn Dalsgaard, der ville opføre 268 boliger i Torshavn. Og på at bevilge millioner til det danske selskab Sydporten, som blev styret af spekulanten Vagn William Andersen.

Når det gælder disse tab, er direktøren gået fri for at skulle betale erstatning.

Som nævnt er to bestyrelsesmedlemmer, der tidligere blev dømt, nu gået fri. De er Frithleif Olsen og Odd Arild Bjellvåg.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.