Mentalt handicappet udlænding udvises af Højesteret

Syrisk mand begik en række forbrydelser i Sønderjylland. Han er forsvundet efter flugt fra institution.

Jævnligt behandler Højesteret sager om eventuel udvisning af Danmark. Torsdag gjaldt det en mentalt handicappet syrisk mand. (Arkivfoto). <i>Philip Davali/Ritzau Scanpix</i>

Jævnligt behandler Højesteret sager om eventuel udvisning af Danmark. Torsdag gjaldt det en mentalt handicappet syrisk mand. (Arkivfoto). Philip Davali/Ritzau Scanpix

En ung syrisk statsborger, der er mentalt retarderet i lettere grad, udvises af Danmark efter at have begået vold, afpresning og andre forbrydelser.

Det har Højesteret afgjort torsdag. Samtidig har Højesteret erklæret sig enig i andre domstoles konklusion, nemlig at den 20-årige ikke er egnet til almindelig straf.

Tidligere har Retten i Sønderborg og Vestre Landsret behandlet sagen.

Udvisningen gælder med et indrejseforbud i seks år, har de fem dommere bestemt.

Dommerne mener, at det vil være ude af proportioner at lade indrejseforbuddet gælde for bestandig, sådan som anklagemyndigheden har forlangt.

De lægger vægt på, at manden kom til Danmark som 12-årig, og at han dermed har tilbragt en del af sin barndom og ungdom her. Desuden spiller det en rolle, at han er frifundet for straf på grund af sin mentale tilstand.

Mandens forsvarer havde bedt Højesteret om at droppe udvisning og anbefalede i stedet at idømme manden en advarsel om udvisning.

I torsdagens dom står, at hans forældre, søskende og bedsteforældre bor i Danmark. Det er uvist, om han har familie i Syrien.

Den 20-årige har efter en tidligere dom afsagt af Vestre Landsret været anbragt på en institution.

Men i februar sidste år stak han. Siden har han været forsvundet.

Højesterets dommere skriver i afgørelsen, at det på trods af mandens mentale tilstand ikke vil være ude af proportioner at udvise ham "med henblik på at forebygge uro og forbrydelse."

Den 20-årige fik i 2019 en advarsel om udvisning af Retten i Odense, men i tiden derefter begik han en stribe forbrydelser.

Ifølge anklagemyndigheden var han ikke bare medløber i andres kriminalitet. Nogle lovovertrædelser har han begået alene.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden