Sag om dødeligt skudangreb i Fields afgøres tæt på årsdag

Datoerne for retssag om drab og drabsforsøg i shoppingcenter ligger fast. Den sigtede har fravalgt nævninger.

Det bliver lige omkring årsdagen for drabene på tre personer i shoppingcenteret Field's, at der falder dom i sagen.

For selv om anklagemyndigheden endnu ikke har udfærdiget et anklageskrift mod den 22-årige mand, som er sigtet i sagen, er det nu lagt fast, hvornår den såkaldte hovedforhandling finder sted.

Det oplyser specialanklager Søren Harbo.

Sagen behandles over seks dage og begynder i Københavns Byret den 12. juni.

Den slutter 5. juli. Næstsidste retsdag er 3. juli, som er årsdagen for angrebet i shoppingcentret.

En 17-årig pige, en 17-årig dreng og en 46-årig mand blev dræbt, da den 22-årig skød mod gæster i shoppingcenteret.

Derudover blev tre teenagepiger og fire voksne såret. Den ene pige og tre af de voksne blev hårdt såret, mens de øvrige kom lettere til skade.

Den 22-årige blev anholdt uden for centret, knap 20 minutter efter at skyderierne begyndte. Politiet har beskrevet anholdelsen som "relativt udramatisk".

Det viste sig efterfølgende, at den 22-årige var kendt i det psykiatriske system.

I månederne efter skyderiet blev der etableret en arbejdsgruppe til at undersøge, om det psykiatriske system havde svigtet.

Konklusionen var i grove træk, at indsatsen kunne have været bedre, men at man ikke kunne konkludere, at det ville have forhindret den ulykkelige hændelse.

Den 22-årige har under sagen været varetægtsfængslet, men i stedet for at sidde i arresten har han været indlagt på en lukket psykiatrisk afdeling.

Han er sigtet for drab og drabsforsøg samt for besiddelse af skydevåben.

Hans fængsling blev torsdag forlænget i yderligere fire uger.

Endnu er der ikke lavet anklageskrift i sagen. Derfor er det heller ikke kendt, hvad anklagemyndighedens påstand vil være. Men er manden utilregnelig på grund af sindssygdom, kan han ikke straffes.

Ved et tidligere retsmøde har forsvarsadvokat Luise Høj tilkendegivet, at hendes klient vil påstå frifindelse med henvisning til straffelovens paragraf 16, som netop handler om utilregnelighed på grund af blandt andet sindssyge.

En frifindelse af den slags er dog ikke det samme som, at ens handlinger ikke får konsekvenser. For slår retten fast, at en tiltalt er skyldig, men ikke kan straffes på grund af sindssyge, kan retten i stedet idømme den tiltalte en såkaldt foranstaltning.

Det kan for eksempel være en anbringelse på en retspsykiatrisk afdeling på ubestemt tid.

I retssager, hvor anklagemyndigheden enten går efter en fængselsstraf på mere end fire år eller alternativt en anbringelsesdom, udgøres retten normalt af tre dommere og seks nævninger.

Den tiltalte kan dog vælge at få sagen behandlet som en domsmandssag, hvor retten i stedet består af én juridisk dommer og to domsmænd.

Søren Harbo oplyser til Ritzau, at den 22-årige sigtede har tilkendegivet, at han har fravalgt nævninger og ønsker sagen behandlet som en domsmandssag.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.