Politik

Kriminelle udlændinge på tålt ophold sendes til øde ø

Lindholm i Stege Bugt skal huse nogle af de udlændinge, der tidligere har holdt til på Kærshovedgård.

Regeringen i skikkelse af finansminister Kristian Jensen (V) og Dansk Folkeparti blev fredag enige om en finanslov for 2019.

Regeringen i skikkelse af finansminister Kristian Jensen (V) og Dansk Folkeparti blev fredag enige om en finanslov for 2019.

KØBENHAVN:Kriminelle udlændinge, der egentlig skal udvises, men som Danmark ikke kan sende hjem, skal fremover opholde sig på den øde ø Lindholm i Stege Bugt.

Det oplyser finansminister Kristian Jensen (V) efter den indgåede finanslovsaftale med Dansk Folkeparti.

- De vil ikke være i fængsel, siger Kristian Jensen.

- Der vil være en færgedrift frem og tilbage til øen, men færgen vil ikke sejle i døgndrift, og man skal være på udrejsecentret om natten. Så vi har mere styr på, hvor de er henne, siger han.

I dag skal de udviste dømte kriminelle udlændinge opholde eller jævnligt melde sig på Kærshovedgård i Midtjylland. Det samme skal afviste asylansøgere, der ikke har gjort noget kriminelt.

Og det har skabt utryghed for lokalbefolkningen, der ikke ved, hvem det er, de møder i gadebilledet.

Det laves der nu om på med opholdsstedet på Lindholm. Udrejsecenter Kærshovedgård i Midtjylland bliver ikke lukket, men fremover vil det kun være for afviste asylansøgere, der ikke har gjort noget kriminelt.

Centret på Lindholm vil være for udlændinge på tålt ophold og afviste asylansøgere, som har begået særlige former for kriminalitet.

Det er Kriminalforsorgen, der kommer til at drive centeret. Politiet vil være til stede døgnet rundt, og der etableres detentionsfaciliteter, hvor anholdte kan opholde sig i kortere tid, indtil de kan transporteres væk fra øen.

Etableringen af centeret vil ske trinvist frem mod 2021, hvor det forventes, at centret kan tages i brug.

- Begrænsningen i at bevæge sig er større, når man er på en ø. Man har som udgangspunkt opholdspligt på øen. Så har vi mere styr på, hvor de er.

- For det er et problem for os, at vi kan se nogle udlændinge, som egentlig er udviste, men som stadigvæk begår kriminalitet, uden vi har mulighed for at kontrollere dem, siger Kristian Jensen.

Lindholm benyttes i dag af DTU Veterinærinstituttet. Her forskes i virusinfektioner hos kvæg og grise. Det er af hensyn til smittefaren, at forskningen foregår på en ø langt fra andre besætninger.

DTU forlader øen, når de kriminelle udlændinge rykker ind, oplyser Kristian Jensen.

/ritzau/