Udland

Krise i Syrien: USA støtter med millioner

Frygt for en humanitær katastrofe og yderligere masseflugt fra Syrien får USA til at gribe til lommerne.

Krise i Syrien: USA støtter med millioner

Den amerikanske regering valgte fredag at pumpe yderligere nødhjælpskroner ind i det krigshærgede Syrien for at bremse en voksende humanitær krise.

På et møde i gruppen Syriens Venner offentliggjorde udenrigsminister Hillary Clinton, at USA sender 45 millioner dollar (cirka 260 millioner kroner, red.) af sted til landet i Mellemøsten, som har været præget af uroligheder i 18 måneder.

De ekstra støttekroner falder på dagen, hvor kampe af et hidtil uset omfang har rystet Syriens næststørste by, Aleppo, og hvor oprørere siger, at de har indledt et afgørende slag.

30 millioner dollar går til mad og lægehjælp til "de mennesker, som lider under disse hårde angreb", lyder det fra Hillary Clinton. Nødhjælpen skal blandt andet sikre behandling af syriske børn, rent vand samt tæpper.

Syriens oppositionsgrupper får glæde af de resterende 15 millioner dollar. Pengene går til "1100 sæt kommunikationsudstyr, herunder satellittelefoner, mobiltelefoner og kameraer samt træning af mere end 1000 aktivister", lyder det.

Også Storbritannien har valgt at give yderligere otte millioner pund (cirka 75 millioner kroner, red.) i humanitær støtte til Syrien.

Den amerikanske regering afviser dog stadig at sende våben og militær støtte til oprørsstyrkerne, som kæmper mod præsident Bashar al-Assads tropper, af frygt for, at konflikten dermed vil eskalere.

Clinton angriber også Iran for landets rolle i urolighederne. USA beskylder styret i Teheran for at forsyne Assads styrker med våben.

- Regimets vigtigste livline er Iran. Der er ikke længere nogen tvivl om, at Teheran vil gøre, hvad end der skal til for beskytte kumpanerne i Damaskus, siger Hillary Clinton.

En af de store bekymringer i Syrien er det stigende antal flygtninge. Omkring 300.000 er ifølge FN flygtet til nabolande som Jordan, der er presset af den heftige menneskestrøm.

FN advarer om, at antallet af flygtninge kan nå helt op på 700.000, inden året er omme.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst