Krisegruppe arbejder på at få dansk observatør frigivet

Specialister fra Udenrigsministeriet arbejder på højtryk for at få dansk OSCE-observatør frigivet.

I København arbejder en særlig krisegruppe tirsdag aften på fuld kraft for at få frigivet den danske OSCE-observatør, der sammen med tre kolleger tilbageholdes i Ukraine af bevæbnede separatister.

Det siger Ole Egberg Mikkelsen, chef for Udenrigsministeriets Borgerservice.

- Krisegruppen består af folk, som er vant til at arbejde med sager, hvor danskere er tilbageholdt, men i den konkrete situation er det også folk med særligt fagkundskab om regionen og Ukraine, siger han.

Krisegruppen består af ansatte fra Borgerservice og fra specialister fra Udenrigsministeriet.

Samtidig arbejder OSCE - Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa - i Ukraine fortsat på at få etableret kontakt til de forsvundne observatører, som er i den kriseramte tidligere sovjetrepublik for at overvåge sikkerhedssituationen.

- Vi har løbende kontakt til den danske ambassade i Kijev og også den danske ambassade i Wien, hvor OSCE har hovedkvarter, siger Ole Egberg Mikkelsen.

Hjemme i Danmark er de pårørende til den forsvundne dansker blevet tilbudt krisehjælp.

- Her i Borgerservice har vi den løbende kontakt til de pårørende, og de har fået tilbudt den bistand, som vi kan yde i en situation som den her, siger Ole Egberg Mikkelsen.

OSCE mistede mandag aften kontakten til fire civile observatører i storbyen Donetsk. Den særlige OSCE-mission i Ukraine udgøres af 282 personer. Ifølge Udenrigsministeriet er der syv danske observatører blandt dem.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) forsikrede tirsdag aften om, at alle kræfter er sat ind i sagen.

- Som I sikker har hørt, har vi mistet kontakten til en dansk observatør i Donetsk i Ukraine. Jeg vil slå fast, at alle kræfter er sat ind for at finde ham igen så hurtigt som muligt, siger Helle Thorning-Schmidt ved et EU-topmøde i Bruxelles.

Handels- og udenrigsminister Mogens Jensen (S) bekræfter, at det er bevæbnede separatister, der tilbageholder danskeren og hans tre kolleger, der er fra Tyrkiet, Schweiz og Estland.

Det er anden gang, at en dansk OSCE-observatør tilbageholdes i Ukraine. Senest blev den danske chefsergent John Christensen taget til fange i Slavjansk 25. april sammen med et tyskledet observatørhold. Gruppen blev løsladt efter otte dage.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.