Udland

Krisen forværres: Danmark øger bidrag til Sydsudan

Etniske myrderier sender folk på flugt. På et halvt år har Danmark givet knap 200 millioner kroner.

Etnisk motiverede myrderier, forsvindinger, voldtægter og andre krænkelser af menneskerettighederne har sendt over en million mennesker på flugt i Sydsudan.

Det får nu den danske regering til at bevilge yderligere 55 millioner kroner i akut nødhjælp til landets hårdt ramte befolkning. Bidraget annonceres på en humanitær donorkonference i Oslo på tirsdag.

- Vi har ikke noget valg. Vi er nødt til at reagere på situationen i Sydsudan. Nødhjælp løser ikke konflikten, men vi kan være med til at forebygge, at mennesker på flugt, som i forvejen er ludfattige, dør af sult, siger handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S).

Ifølge FN er en million mennesker på flugt internt i landet, og 340.000 sydsudanesere er flygtet til nabolandene Uganda, Etiopien, Sudan og Kenya. FN vurderer, at næsten fem millioner mennesker har behov for humanitær bistand.

En aktuel FN-rapport taler om omfattende og systematiske overgreb, der indikerer, at der kan være tale om forbrydelser mod menneskeheden.

FN's højkommissær for menneskerettigheder, Navi Pillay, placerer ansvaret hos præsident Salva Kiir for den siddende regering og den tidligere vicepræsident Riek Machar, som leder den væbnede opposition.

Ingen af dem kan være uvidende om de forbrydelser, der foregår under deres kommando, lyder det.

- Konfliktens parter har forpligtet sig til at indstille deres kampe og finde en fredelig løsning. Menneskerettighedskrænkelserne må stoppe.

- Det skal vi holde dem fast på gennem et massivt pres fra det internationale samfund. Danmark er parat til at støtte brugen af målrettede, individuelle sanktioner i EU, og vi bakker kraftigt op om de regionale bestræbelser på at finde en løsning på konflikten, siger Mogens Jensen.

Den forværrede humanitære situation har udløst tirsdagens donorkonference i Oslo.

FN forventes at opbygge fødevarelagre og skaffe akut nødhjælp på op mod syv milliarder kroner.

Med den nye bevilling har Danmark siden krisens udbrud i december 2013 givet 197 millioner i humanitær bistand til Sydsudan.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst