Kriseplaget Makedonien får ny regering halvt år efter valg

En ny, socialdemokratisk regering er blevet godkendt i Makedonien efter flere dages heftig debat.

Social Democrat leader Zoran Zaev poses for family photo with newly elected ministers at Macedonian parliament in Skopje Foto: Reuters/Ognen Teofilovski

Social Democrat leader Zoran Zaev poses for family photo with newly elected ministers at Macedonian parliament in Skopje Foto: Reuters/Ognen Teofilovski

Makedonien har sent onsdag aften endelig fået en ny regering. Landets parlament har indsat socialdemokratiske Zoran Zaevs nye regering.

Zoran Zaevs nye kabinet blev stemt igennem med 62 stemmer for og 44 imod. Det skete efter to dages heftig debat i parlamentet.

Den socialdemokratiske premierminister har lovet, at han vil genoplive Makedoniens forsøg på at blive medlem af EU og Nato.

Den proces er blevet gradvist udfaset af den tidligere regering.

Zaev har også lovet at slå ned på korruption og forbedre levestandarden i landet. Det vil han blandt andet gøre ved at hæve mindstelønnen til det, der svarer til 1400 kroner om måneden.

Socialdemokraternes indtog i regeringskontorerne betyder, at der bliver sat en endelig stopper for det nationalistiske VMRO-DPMNE og Nikola Gruevski, der har haft magten siden 2006.

Balkan-landet har været i en dyb økonomisk og politisk krise i mere end to år, og det har reelt været lammet, siden valget fandt sted i december sidste år.

Gruevski gik i første omgang kun med til at afholde valg, fordi han var under pres fra EU og USA.

Valget blev udskrevet som led i en EU-mæglet aftale mellem landets fire største partier efter en stor aflytningsskandale i februar 2015.

Her blev Nikola Gruevski beskyldt for at aflytte tusindvis af makedonere.

Aflytningsskandalen fik et foreløbigt punktum i januar 2016, da Nikola Gruevski gik af som premierminister som led i den EU-mæglede plan.

Det nationalistiske VMRO-DPMNE havde i mange år haft støtte fra parlamentets magtfulde albanske partier, men de skiftede side og pegede i stedet på Zaev.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.