Udland

Kriseramt BBC markerer 90-års-dag

Den 14. november 1922 gik BBC i luften første gang med en nyhedsoplæsning om blandt andet et togrøveri.

Kriseramt BBC markerer 90-års-dag

Et kriseramt BBC markerede onsdag dets 90-års-dag på et tidspunkt, hvor der hersker tvivl om organisationens fremtidige kurs efter en serie af skandaler omkring sexmisbrug af børn.

Det var den 14. november 1922 - med en nyhedsoplæsning om blandt andet et togrøveri, et politisk møde med blandt andre Winston Churchill og nogle billiardresultater - at verdens største radiofoni første gang gav sig til kende.

Foretagendet BBC, som har op mod 23.000 ansatte og et globalt publikum på 239 millioner, har i dag otte nationale tv-kanaler, 54 radiostationer og en nyheds-hjemmeside, der er en af de mest populære i verden.

Organisationen har spillet en nøglerolle i historiske begivenheder, som da Charles de Gaulle over radioen i 1940 appellerede til franskmændene om at bekæmpe nazisternes besættelse.

Efter Anden Verdenskrig spillede BBC blandt en vigtig rolle ved at fortælle, hvad der skete på den anden side af Jerntæppet.

BBC er ofte blevet kritiseret for at være for stort - ikke mindst af konkurrerende medier, som klager over dets dominans i medielandskabet.

Men igennem det meste af historien har BBC som organisation været blandt verdens mest respekterede organisationer. Forud for 90-års-dagen er hele foretagendet dog blevet rystet i dets grundvold.

BBC's generaldirektør, George Entwistle, er gået af kort før jubilæet i forbindelse med falske pædofili-anklager mod en tidligere toppolitiker.

De falske anklager blev fremsat i det populære program Newsnight mod en højt respekteret konservativ politiker, som blev hængt ud med falske anklager om at have misbrugt mindreårige.

Den nu pensionerede politiker, Alistair McAlpine, vil lægge sag an mod BBC som følge af anklagerne, der er trukket tilbage.

Sagen kommer efter, at hele Storbritannien er chokeret over afsløringer omkring den afdøde BBC-entertainer Jimmy Savile, der angiveligt misbrugte over 300 mindreårige.

Tv-veteranen var i en årrække programleder for de populære tv-shows "Top of the Pops" og "Jim'll Fix It".

Han døde sidste år som 84-årig, og ofrene for hans angivelige årelange sexmisbrug er myldret frem, mens vægten af beviser mod ham ifølge politiet er overvældende.

/ritzau/AFP/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.