Kriseramte Dong skal bidrage til ny togfond

Dong skal betale mere for at udvinde gas og olie i Nordsøen. Selskabet har ellers bedt staten om flere penge.

Kriseramte Dong skal bidrage til ny togfond

Alle selskaber, der udvinder gas og olie i Nordsøen, skal fremover beskattes efter de samme regler, lyder det fra regeringen.

Det får også store økonomiske konsekvenser for kriseramte Dong, som kan se frem til at betale over 60 procent i skat af overskuddet mod cirka 40 procent i dag.

- Det er rigtigt, at Dong er et af de selskaber, der vil blive omfattet af det her, siger klima- og energiminister Martin Lidegaard (R).

I regeringens udspil til en ny togfond understreges det dog, at den forventede ekstra skatteindtjening på 27,5 milliarder, som skal gå til en ny togfond, er renset for det beløb, som staten skal betale mere i skat til sig selv gennem ejerandelen i Dong.

- En del af merprovenuet vedrører en øget skattebetaling fra henholdsvis Dong og Nordsøfonden, hvilket betyder en nedgang i overskuddet og dermed udbetalingen af udbyttet til ejerne.

- Staten ejer 80 procent af aktierne i Dong, hvorfor staten bærer 80 procent af det reducerede overskud efter skat.

- Korrigeres der både for statens andel i Dong og Nordsøfonden, opnås imidlertid et samlet merprovenu på cirka 27,5 milliarder kroner, fremgår det af udspillet.

Tidligere har alle selskaber uden for Dansk Undergrunds Consortium (DUC), som består af A.P. Møller - Mærsk, Chevron og Shell, nydt godt af et kulbrintefradrag på 250 procent, så selskaberne stort set ikke har betalt kulbrinteskat.

Men det fradrag sættes nu ned til 30 procent.

- Statens andel af overskuddet er således steget fra cirka 40 procent til over 60 procent, selvom kulbrinteskattesatsen på nye regler er lavere end efter gamle regler, fremgår det af regeringens udspil.

Den øgede beskatning vil blive indført gradvist, så det kun er nye investeringer, der bliver hårdere beskattet.

- Vi har lagt stor vægt på, at alle investeringer foretaget efter de gamle regler fortsætter, og så ruller vi stille og roligt ud på de nye regler, siger Martin Lidegaard.

Dong præsenterede tidligere på ugen et underskud på fire milliarder kroner i årsregnskabet for 2012. Det har skabt et akut behov for en kapitalindsprøjtning på seks-otte milliarder kroner og pustet liv i debatten om privatisering af energiselskabet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.