Kristian Jensen vil gå i dialog med russerne

Den ellers skrinlagte dialog med Rusland skal genoptages, mener udenrigsministeren.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) vil ifølge Jyllands-Posten genskabe de iskolde politiske forbindelseslinjer mellem Danmark og Rusland.

- Den direkte dialog har været frosset ned i forhold til at have møder på forskelligt niveau.

- Men hvis vi skal sige til dem, hvad vi mener, er vi jo nødt til at have dem i et rum, hvor de kan lytte til os. Derfor er det min intention, at vi genoptager en aktiv dialog med Rusland, siger han til Jyllands-Posten.

Ifølge ministeren er det russerne, der har bedt om et møde på topniveau mellem landenes udenrigsministre, og det møde vil Kristian Jensen nu sige ja til.

- Selvom Rusland er en kæmpe trussel, kan vi ikke finde nogen kran, der er stor nok til at flytte den. Rusland ligger nu engang fysisk der, hvor Rusland ligger.

- Det betyder, at vi bliver nødt til at forholde os til det, siger Kristian Jensen, der vil drøfte en lang række emner med sin russiske kollega, Sergej Lavrov.

Kristian Jensens kursskifte udløser klare advarsler fra tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard (R) om at bryde sammenholdet i EU. Også Socialdemokraterne advarer ifølge Jyllands-Posten mod enegang.

Danmark og Ruslands interesser støder blandt andet sammen, når det gælder Arktis og Østersøen, ligesom Danmark er imod Ruslands opførsel i Ukraine og over for de baltiske lande.

Russiske fly krænker desuden ofte dansk luftrum og truer civile passagerfly.

- Det bliver ikke en dialog, hvor vi bare skal sidde og lytte. Det bliver en dialog, hvor vi vil aflevere budskaber, lyder det fra Kristian Jensen.

Ruslands forhold til Europa har været under frysepunktet siden annekteringen af Krim i foråret 2014. Det fik EU til at indføre sanktioner mod Rusland.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.