Kristian Jensen vil have tættere terror-samarbejde i EU

Europol får en stærkere rolle i terrorbekæmpelse. Det ærgrer udenrigsministeren, at Danmark er ved at ryge ud.

A child stands near flowers and candles placed to pay tribute to victims of the truck attack along the Promenade des Anglais on Bastille Day that killed scores and injured as many in Nice Foto: Reuters/Pascal Rossignol

A child stands near flowers and candles placed to pay tribute to victims of the truck attack along the Promenade des Anglais on Bastille Day that killed scores and injured as many in Nice Foto: Reuters/Pascal Rossignol

EU's medlemsstater skal arbejde tættere sammen for at bekæmpe de voldsomme terrorangreb, som fortsætter med at ramme Europa.

Det siger den danske udenrigsminister, Kristian Jensen (V), som mandag morgen er ankommet til møde med EU's udenrigsministre i Bruxelles.

Udenrigsministrene skal blandt andet diskutere terror efter det seneste angreb i den franske by Nice, hvor en 31-årig fransk-tunesisk mand pløjede en tonstung lastbil gennem hundredvis af mennesker og dræbte 84.

- Vi skal kigge på, hvad der er nødvendigt for, at vi kan arbejde tættere sammen mod terror, siger udenrigsministeren.

- Vi kan se, at Europol (det europæiske politisamarbejde, red.) er ved at få en stærkere rolle. Det er glimrende, at de kan få det. Det er så ærgerligt, at Danmark i øjeblikket står til at ryge ud af Europol, siger han.

Men gerningsmanden bag angrebet i Nice var ikke i forvejen kendt af efterretningstjenesten. Derfor skal antiradikalisering også være en del af dagsordenen, siger ministeren.

- Vi bør gøre noget mere for at stoppe radikaliseringen, inden det kommer dertil, at man griber til våben - eller som i tilfældet i Nice, at man griber til en lastbil.

- Vi skal stoppe den strøm af unge mennesker, der åbenbart synes, at samfundet er så forfærdeligt, at de griber til de her metoder, siger Kristian Jensen.

Udenrigsministrene skal også tage stilling til EU's linje over for Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, som vil fjerne 2745 dommere efter weekendens kupforsøg.

Den danske udenrigsminister er bekymret over Erdogans overvejelser om at genindføre dødsstraffen.

-Vi skal komme med en meget klar melding om, at Tyrkiet skal blive på det demokratiske spor, siger ministeren.

Bliver dødsstraf indført, kommer Tyrkiet på kant med Europarådet, som har til opgave at overvåge demokratiets og retsstatens tilstand og menneskerettighedernes vilkår i sine medlemslande.

- Handlingen kommer til at gå ud over hele spørgsmålet omkring optagelsesforhandlingerne i EU, hvor det er et klart kriterie, at de ikke genindfører dødsstraffen, siger Kristian Jensen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst