Kritik af dansk enegang i salmonellasag

KØBENHAVN:Salmonellabakterier florerer næsten kun i udenlandsk kød, men Danmark må ikke lave særregler. Derimod er EU’s forbrugerkommissær, Markos Kyprianou, åben over for et indgreb foretaget i fællesskab. Det siger Kyprianous talsmand på baggrund af, at de danske fødevaremyndigheders stikprøver i 2004 konstaterede salmonella i alt italiensk kalkunkød og i 76 procent af polsk kyllingekød, eksempelvis. - Kommissæren har ikke kendskab til denne undersøgelse og er åben over for, at Danmark deler resultaterne med kommissionen og de øvrige medlemslande. Så kan det drøftes i den stående komité for fødevarekæden og dyresundhed. Men det er ikke muligt for Danmark at tage ensidige skridt, siger talsmanden Philip Tod. Danske eksperter har rådet regeringen til at få EU’s grønne lys til særregler for at holde salmonellakød ude, ligesom det sker i Sverige og Finland. Men Tod slår fast, at Danmark har været med til at bakke op om EU’s strategi for bekæmpelse af salmonella. Fra 1. januar 2011 må der ikke findes et eneste salmonellabakterie i fjerkrækød. - EU’s tilgang til salmonella, som blev støttet af Danmark, da det blev vedtaget, går ud på at reducere salmonella via kontrol i slagterier og på landbrug. Det er det mest effektive. De forpligtende EU-kriterier er imidlertid kun rettet mod forarbejdningen, ikke mod produkter på markedet. Det betyder, at prøver og kontrol gøres, før kødet sendes på markedet, siger Tod. I Danmark bliver omkring 20.000 mennesker syge hvert år af salmonella./ritzau/