Kritik af fangeudveksling: Farlig pris at betale

De fem talibankrigere, der blev givet i bytte for en amerikansk soldat, er de hårdeste hårdføre, siger McCain.

Da det lørdag blev meldt ud, at den amerikanske sergent Bowe Bergdahl var blevet sat fri efter fem år i fangenskab i Afghanistan, skete det efter en fangeudveksling, hvor fem talibanere til gengæld blev givet fri.

Men det var måske en for høj pris at betale, lyder det fra flere republikanere.

Senator John McCain beskriver de militante, der blev løsladt fra Guantanamo-fængslet i Cuba som led i aftalen, som "de hårdeste af de hårdføre". De fem blev fløjet til Qatar, der havde mæglet i forhandlingerne.

- De her er de højeste højrisiko-folk. Andre, som vi har løsladt, er taget tilbage for at deltage i kampen, siger McCain, der er tidligere krigsfange og Vietnam-veteran.

Han siger til tv-kanalen CBS, at han er bekymret over, at det er Taliban, der har sat navn på, hvem de ville have løsladt. Den republikanske senator Ted Cruz bakker op og siger, at de fem fanger var en "farlig pris" at betale.

Frigivelsen af Bergdahl er blevet fejret af hans familie og hans hjemby og kunne ellers være set som en sejr for præsident Barack Obama, der er i færd med at afslutte USA's længste krig.

- Vi forhandlede ikke med terrorister, siger forsvarsminister Chuck Hagel til NBC.

- Sergent Bergdahl var en krigsfange. Og det er en normal procedure for at få dine fanger tilbage, siger han om udvekslingen.

28-årige Bergdahl befinder sig nu på et hospital i Tyskland, hvorfra han vil blive overført til et behandlingscenter Texas.

Han forældre Bob og Jani Bergdahl siger på et pressemøde, at de endnu ikke har talt med deres søn. Han har en lang vej foran sig:

- Det er som en dykker, der har været på et dybt dyk, der må gå langsomt op for at få nitrogenbobler ud af sit system, siger faren.

- Hvis han kommer for hurtigt op, kan det slå ham ihjel, fortsætter han.

Bergdahl blev bortført 30. juni 2009 under ukendte omstændigheder, da han i strid med reglerne gik væk fra sin enhed.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.