Kritik af pris for mad fra kommunal køkken

Topscorer i forhold til de andre kommuner i Himmerland

NØRAGER:Ældrerådet kritiserer Nørager Kommune for at tage for høje priser for sin mad, både den udbragte samt til beboerne på de tre plejecentre. Ved at sammenligne madpriserne i kommunerne rundt i Himmerland har Ældrerådet fundet ud af, at Nørager i 2004 ligger i toppen med 45 kroner for en portion udbragt mad, mens Farsø er billigst med 38 kroner. - Da resultatet af efterårets budgetforhandlinger blev, at priserne i 2005 skulle hæves yderligere med to kroner både for udbragt mad og til forplejning på centrene, sendte vi et klagebrev til kommunalbestyrelsen, oplyser Kaj Aage Pedersen på rådets vegne. Ældrerådet finder, at den høje pris rammer de svageste, fordi 47 kroner om dagen for et måltid bestående af to retter er mange penge for pensionister, der kun har deres folkepension at leve af. - I det mindste ønskede vi med vores klagebrev, at kommunen bibeholdt prisen i fjor på 45 kroner i indeværende år, tilføjer Kaj Aage Pedersen. Ældres sundhed i fare Kritikken fra Ældrerådet på vegne af kommuens pensionister skal også ses i lyset af, at Nørager Kommune tilbage i 2003 hævede taksten for udbragt mad voldsomt fra 40 til 45 kroner per dag. - Ældrerådets medlemmer frygter, at nogle af de ældre måske af økonomiske årsager fravælger den kommunale mad fremover. Dermed kan deres sundhedstilstand komme i fare, fordi de så ikke får en tilstrækkelig sund kost i det daglige fremover med konsekvenser til følge, påpeger Kaj Aage Pedersen. Ældrerådet har fået svar på deres klagebrev fra kultur- og socialudvalget. - Udvalget har besluttet at fastholde de udstukne tak-ster i indeværende budgetår, selv om de har sympati for vores argumenter. De generelle reduktioner i ældreafdelingens budget for i år skaber nemlig ifølge udvalget desværre ikke plads til en reduktion i de ældres madpriser, forklarer Kaj Aage Pedersen. Ingen brugerreaktion Hanne Bak er leder af fælleskøkkenet på Nørager Plejehjem på Anlægsvej. Til dagligt tilbereder det store køkken middagsmad til alle tre plejecentre samt til omkring 70 private borgere i eget hjem. - Antallet kan godt variere lidt fra dag til dag, men totalt laver vi mad til mellem 145 og 160 mennesker, forklarer hun. To biler står for at bringe maden ud til de mange private. Ifølge køkkenleder Hanne Bak har kunderne ikke på nogen måde beklaget de forhøjede kommunale madpriser over for de to chauffører. - Antallet af private kunder er også uforandret her i det nye år, og personligt har jeg heller ikke hørt kritk. Jeg har i stedet måske lidt på fornemmelsen, at nogle ældre eventuelt overvejer at droppe biretten og på den måde spare syv kroner, erklærer Hanne Bak og tilføjer: - Men det er alene en personlig fornemmelse, til gengæld modtager fælleskøkkenet meget ros fra de ældre. De synes nemlig godt om vores mad, hvilket vi så kan bryste os af.