Udland

Kritik fortsætter mod dansk mindretalsparti

Mindretalspartiet SSV er ikke underlagt en spærregrænse, og det har fået flere til at klage efter valget.

Kritik fortsætter mod dansk mindretalsparti

Det danske mindretalsparti SSV har haft afgørende betydning for regeringsdannelsen i Slesvig-Holsten, og det har fået officielle klager til at løbe ind hos tilsynsmyndigheden i den nordtyske delstat efter valget.

SSV, der tirsdag officielt indgik i et regeringssamarbejde med SPD og De Grønne, er som mindretalsparti undtaget for den tyske spærregrænse på 5,0 procent, og ved valget kom SSV i landdagen med blot 4,6 procent af stemmerne.

Kritikerne mener, at det danske mindretal på grund af undtagelsen bliver forfordelt, og derfor bør holde sig ude af de politiske områder, som ikke direkte berører mindretallet.

Blandt andet har CDU - som mistede regeringsmagten på grund af de danske stemmer - været kritisk, og det samme har partiets ungdomsafdeling, Junge Union Schleswig-Holstein (Jush)

Men mens CDU har slået fast, at man ikke har klaget officielt over undtagelsen, fortæller Jush's talsmand, Nicolas Sölter, at han personligt har indgivet en klage. Partiet Jush har ikke kunnet klage som parti, og derfor har Sölter indgivet sin klage som privatperson.

- I de senere år har SSV flyttet sig fra at være et mindretalsparti til at agere og føre politik som et almindeligt parti. Men partiet har stadig fordelene ved at være et mindretalsparti, og det er problematisk.

- Ordningen betyder jo reelt, at nogle stemmer betyder mere end andre, og det mener vi ikke kan være rigtigt, siger Sölter.

Mindretallenes særstatus er indført efter Anden Verdenskrig, men Sölter mener ikke, at en ændring af valglovene vil diskriminere eksempelvis det danske mindretal.

- Mindretallenes grundlæggende og vigtige rettigheder vil jo fortsat være sikret via lovgivningen.

- Men den nuværende valgordning bryder med vores konstitutions ord om, at alle stemmer skal vægte ens. Og det skal laves om, siger Sölter.

Efter valget i 2005 indløb der ligeledes klager over SSV. Men klagerne blev afvist af forfatningsdomstolen i Slesvig.

/ritzau/