Kritik: Thorning er ikke rustet til FN-topjob

Tidligere ansat i UNHCR undrer sig over danske bevillinger op til kamp om toppost i FN.

Den danske kampagne for Helle Thorning-Schmidt (S) som FN's næste flygtningehøjkommissær bliver i lørdagens udgave af Information mødt med åben kritik fra en støtte til en af Thornings modkandidater.

Jeff Crisp, der er tidligere ansat for UNHCR og flygtningeforsker, kritiserer Danmark for at skubbe for hårdt på for at fremme en kandidat, der fagligt set ikke er rustet til opgaven.

- Jeg ved ikke, om der midt i den største flygtningekrise i de sidste 50-60 år er råd til at have en højkommissær, som først skal lære jobbet at kende, siger britiske Jeff Crisp.

I 25 år har han arbejdet for UNHCR, hvor han har beklædt flere topposter, og hvor han nu er forskningsmedarbejder på Refugee Studies Center ved universitetet i Oxford.

Under Thornings egen regering blev der i 2014 ydet en særbevilling på 41 millioner kroner til oprettelse af 75-125 UNHCR-stillinger i København.

Og samtidig med årsmødet i UNHCR's eksekutivkomité, som blev afholdt i Stockholm i oktober, frigav Danmark 30 millioner kroner fra Udenrigsministeriets katastrofepulje til såkaldte glemte konflikter i Sydsudan, Mali og Den Centralafrikanske Republik:

- Jeg kan ikke komme i tanke om, at noget andet land, som har støttet en kandidat til flygtningehøjkommissærposten, har udbetalt en ret stor donation til organisationen lige inden udvælgelsesprocessen, siger Jeff Crisp til Information.

Udenrigsministeriet oplyser til Ritzau, at udenrigsminister Kristian Jensen (V) ikke ønsker at kommentere kritikken. Samme svar kommer via en pressemedarbejder på vegne af Helle Thorning-Schmidt.

Mindst 14 kandidater havde sendt en ansøgning til UNHCR-jobbet ved deadline i midten af september, hvor tysk-brasilianske Achim Steiner og italienske Filippo Grandi regnes for stærke modkandidater.

Jeff Crisp lægger ikke skjul på, at han selv støtter sin tidligere kollega i UNHCR, den italienske diplomat Filippo Grandi, der også har været leder for FN's Palæstina-agentur, UNWRA.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.