Kritikere kræver hjælp til frifundne i straffesager

En række forsvarsadvokater kritiserer, at frifundne i straffesager ikke modtager hjælp til at komme videre.

Mens der findes talrige tilbud om rehabilitering til folk, der har afsonet deres fængselsdom, er der ingen hjælp af finde for de personer, som bliver frikendt for en forbrydelse, som de har siddet varetægtsfængslet for.

Det kritiseres nu af en række forsvarsadvokater, som bakkes op af flere folketingspolitikere, skriver Jyllands-Posten.

- Det er inkonsekvent, at samfundet står til rådighed for folk, som er blevet dømt og skal hjælpes tilbage til et normalt liv uden for fængslet, men hvis man bliver frifundet efter en varetægtsfængsling, er der ikke en sjæl, der hjælper, siger advokat Bjarne Vium til avisen.

I 2012 var der 5503 varetægtsfængslinger i Danmark. Af dem varede 1427 mere end tre måneder. To procent af de personer, som sad varetægtsfængslet i mere end tre måneder, endte med ikke at blive dømt. Det svarer til omkring 29 personer.

På Christiansborg er der fra begge sider af folketingssalen opbakning til at hjælpe til de frifundne.

Justitsminister Karen Hækkerup (S) erkender, at en varetægtsfængsling kan være en alvorlig psykisk belastning, og at de frifundne skal tilbydes hjælp.

- Men vi skal tænke på, i hvilket forum disse mennesker skal have hjælp. Det er ikke, fordi jeg ikke vil tage ansvaret på mig, men jeg er ikke sikker på, at Kriminalforsorgen er det rigtige sted at lægge ansvaret, siger hun til Jyllands-Posten.

- Jeg har ikke den perfekte løsning på dette problem, men jeg vil gerne se på det, hvis nogen har konkrete forslag.

Hos Dansk Folkeparti mener retsordfører Peter Skaarup, at de frifundne har krav på "en vis hjælp fra samfundet", og derfor vil han nu tage sagen op i Folketingets retsudvalg.

Også hos Enhedslisten, Konservative og Venstre ønsker man at se på muligheden for at støtte de frifundne i straffesager.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.