Udland

Kroater vælger nyt parlament med stor risiko for status quo

Kroatiens økonomi halter efter resten af EU. En ny regering får svært ved at samle opbakning til at bedre den.

CROATIA-POLITICS-ELECTION Foto: Scanpix/Stringer

CROATIA-POLITICS-ELECTION Foto: Scanpix/Stringer

For anden gang på mindre end et år skal vælgerne i Kroatien søndag stemme ved et parlamentsvalg.

Meningsmålingerne forud for valget spår et tæt udfald, som sandsynligvis vil føre til endnu en koalitionsregering uden et klart mandat til at gennemføre de nødvendige reformer for Balkan-landets trængte økonomi.

Socialdemokraterne står i spidsen for en alliance af fire partier, som står til at vinde i alt 60 ud af 151 pladser i parlamentet. Lige efter følger det konservative HDZ-parti, viser meningsmålingerne.

Udsigten til et tæt valg gør endnu engang højrefløjspartiet Most til en sandsynlig kongemager, som det også var tilfældet ved valget i november sidste år.

Den tidligere koalitionsregering bestående af HDZ og Most brød sammen efter fem måneder efter store interne stridigheder.

Uanset om den næste regering bliver socialdemokratisk eller konservativ, står den over for en stor opgave med at styrke Kroatiens økonomi, der er en af EU's svageste.

Ingen af partierne er dog kommet med konkrete udspil til, hvordan de kan løfte levestandarden for Kroatiens 4,3 millioner indbyggere, der døjer med en arbejdsløshed på 13 procent. Alle partier har derimod lovet lavere skatter.

Ved det seneste valg i november fyldte flygtninge- og migrantstrømmen op gennem Europa en del. Denne gang har emnet ikke domineret valget på samme måde.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.