Udland

Kroatien er skuffet over dom i Haag

Serbien opfordrer til varig fred efter domstol i Haag afviser anklager om folkedrab.

Kroatiens premierminister, Zoran Milanovic, giver udtryk for overraskelse og skuffelse, efter at FN's øverste domstol har afvist kroaternes anklager om, at Serbien begik folkedrab under krigen på Balkan i den første halvdel af 1990'erne.

- Vi er ikke tilfredse med domstolens afgørelse, men vi accepterer den på en civiliseret måde, siger Milanovic i en kortfattet erklæring til journalister.

Serbiens præsident, Tomislav Nikolic, udtrykker håb om, at det vil komme til en varig fred på Balkan på det urolig Balkan efter domstolens afgørelse.

- Jeg håber, at Serbien og Kroatien fremover vil have styrken tilsammen at sikre en periode med varig fred og velfærd i vor region, siger Nikolic.

Kroatien var i 1999 først til at gå til Den Internationale Domstol med anklager mod Serbien, men siden rettede Serbien lignende anklager mod Kroatien.

- Kroatien har ikke været i stand til at dokumentere, at der var tale om folkedrab, sagde dommer Peter Tomka, da han tirsdag afsagde dommen i Haag.

Et panel med 17 dommere har afsagt dommen, som fastslår, at serberne ikke havde til hensigt at "ødelægge" den etniske kroatiske gruppe i dele af Kroatien, men at det var målet at flytte kroaterne med magt.

Serbien blev beskyldt for etnisk udrensning som "en form for folkedrab", hvilket førte til, at et stort antal kroater blev fordrevet, dræbt og torteret, mens deres ejendomme blev ødelagt.

Kroatien havde søgt økonomiske erstatning.

Omkring 20.000 mennesker blev slået ihjel i konflikten, som var en af flere på Balkan i 1990'erne.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden