Udland

Kroatien stemmer om forbud mod homoægteskaber

3,8 millioner kroater har mulighed for at stemme om en forfatningsændring, der vil blokere for homoægteskaber.

Kroatien stemmer om forbud mod homoægteskaber

Vælgere i det stærkt katolske Kroatien har søndag været ved stemmeurnerne for at tage stilling til en stærkt kontroversiel folkeafstemning, hvor resultatet ventes at gøre homoseksuelle ægteskaber ulovlige i EU's yngste medlemsstat.

Omkring 3,8 millioner stemmeberettigede kroater skal tage stilling til, om landets forfatning skal indeholde en definition på ægteskab som værende en "forening af en kvinde og en mand".

Ægteskab er ikke defineret i den nuværende forfatning.

Følelserne har gået højt i Kroatien forud for afstemningen, ja-lejren, som støttes af kirken, taler om et forsvar for de traditionelle familieværdier, og deres modstandere beskylder dem for at diskriminere homoseksuelle.

På trods af den ophedede debat forud for afstemningen, lå deltagelsen fire timer efter valgstedernes åbning ifølge valgkommissionen kun på godt ni procent.

Den kroatiske lovgivning kræver ikke, at stemmedeltagelsen skal være over 50 procent, for at afstemningen skal være bindende.

Centrum-venstre regeringen, borgerrettighedsaktivister og fremtrædende offentlige personer har alle protesteret mod foranstaltningen.

Men den folkelige opbakning er stærk, og den seneste meningsmåling viser, at omkring 68 procent af de adspurgte er parate til at stemme ja, sammenlignet med de 27 procent, der er imod tilføjelsen til forfatningen.

- Jeg er far til tre børn, og det forklarer alt, sagde Krunoslav Knezevic til nyhedsbureauet AFP som argument for at stemme ja.

- Ægteskab er en forbindelse mellem en kvinde og en mand på en måde, så der fødes børn som en del af det. Jeg er ikke sikker på, at par af samme køn er i stand til at få børn på en naturlig måde, tilføjede han ironisk.

Den seneste afsløring af et lovforslag fra regeringen, som giver homoseksuelle par mulighed for at blive registreret som livspartnere, gav blandt konservative i Kroatien anledning til, at homoseksuelle ægteskaber ville blive det næste.

De første delresultater af folkeafstemningen ventes senere søndag.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden