Danmark

Kronprinsen tager til saudisk begravelse

Kronprins Frederik deltager i kondolenceceremoni for den nyligt afdøde saudiarabiske kronprins.

Kronprinsen tager til saudisk begravelse

Kronprins Frederik bliver det danske kongehus' repræsentant i forbindelse med begravelsen af den saudiarabiske kronprins, Nayef bin Abdulaziz al-Saud. Han døde lørdag.

Kongehuset oplyser, at kronprinsen deltager i en såkaldt kondolenceceremoni i Jedda sammen med regeringens repræsentant, europaminister Nicolai Wammen (S).

Der er ingen familiære forbindelser mellem de to royale familier, men alverdens kongehuse møder traditionelt op med repræsentanter til bryllupper, store fødselsdag og begravelser hos hinanden.

Nayef bin Abdulaziz al-Saud, der havde været indenrigsminister siden 1975, blev udnævnt til kronprins i oktober i fjor, efter at hans bror kronprins Sultan døde.

Ved Sultans begravelse sidste år deltog prins Henrik i kondolenceceremonien sammen med forsvarsminister Nick Hækkerup (S).

Nayef var tronfølger efter sin ældre bror Abdullah, som er konge i Saudi-Arabien, verdens største olieeksportør. Abdullah er med sine 89 år ingen årsunge og har på det seneste også skrantet. I fjor gennemgik han en rygoperation.

Ny kronprins er den 76-årige forsvarsminister, prins Salman, der også er bror til kong Abdullah.

Saudi-Arabien blev grundlagt af Abdoulaziz ibn Saud i 1935. Siden da har hans sønner siddet på kongetronen i det store olierige land ved Golfen.

Han havde omkring 40 sønner, der nåede at blive voksne, og den nuværende kong Abdullah er den femte af disse sønner, som har været konge.

Af den gamle Sauds sønner er der fortsat omkring 20, der er i live, men efterhånden som årene går, bliver deres helbred svækket.

Nyhedsbureauet Reuters har tidligere påpeget, at kun enkelte af dem regnes for at være i stand til at regere Saudi-Arabien, der har omkring 27 millioner indbyggere, og som arealmæssigt er på størrelse med Vesteuropa.

/ritzau/