Krydstogtsgigant får millionbøde for magisk rør

Verdens største ejer af krydstogtsskibe har fået en bøde på 280 millioner kroner for alvorlige brug på loven.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Caribbean Princess Foto: Scanpix/Joe Skipper

Verdens største krydstogtsrederi, Carnival, har fået en solid bøde, efter det er kommet frem, at selskabets skibe konsekvent har dumpet olie i havet.

Det skriver den britiske avis The Guardian.

- Vores oceaner er ikke en losseplads. Vi må aldrig tage vores oceaner for givet, sagde anklager ved retten i Miami Wilfreda Ferrer ifølge avisen.

Carnival, der ejer over 100 krydstogtskibe, erklærede sig skyldig i alle anklager og har fået en bøde på 280 millioner kroner.

Det er den største bøde i den type af sager nogensinde.

Ifølge anklagerne opstod sagen, da en ingeniør på skibet Caribbean Princess opdagede, hvad der bliver beskrevet som et "magisk rør", og anmeldte det.

En efterforskning viste efterfølgende, at Caribbean Princess i årevis har hældt olieforurenet vand direkte ud i havet via det magiske rør.

Eksempelvis dumpede Caribbean Princess i august 2013 16.000 liter olieforurenet vand ud for Englands kyst.

Også fire andre skibe fra rederiet er afsløret i at have hældt forurenet vand ud i havet.

Samtidig er det kommet frem, at skibenes besætning bevidst har fusket med sensorer på skibene, der ellers skulle sikre, at man ikke hældte olie i havet.

- De har brudt loven, dækket over det og løjet omkring det efterfølgende. Vi sender nu en stærk besked til hele industrien, siger anklager for den føderale anklager i USA John Cruden ifølge The Guardian.

Olien kommer fra skibenes motor. Ifølge reglerne skal olieforurenet vand opsamles og afleveres, når skibene er i havn, så det kan blive behandle, t uden at det skader miljøet.

Det er dog billigere bare at hælde det forurenede vand direkte i havet, og undersøgelsen af Caribbean Princess viser da også, at der ligger et "omkostningsmotiv" bag brugen af "det magiske rør".

Caribbean Princess er 290 meter langt, 36 meter bredt og kan fragte 3142 passagerer.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.