Kunst

Kulørte kager over målet

bagebog Jacqueline Bellefontaine: ”Masser af småkager” # # # ¤ ¤ ¤ [LF @Brød.9.anm-1:bagebog @Brød.9.anm-2:Gail Wagman: ”Masser af kager” # # ¤ ¤ ¤ ¤ ”Der er noget terapeutisk ved at bage småkager – det har noget at gøre med, at du giver dig selv lov til at lege igen.” Sådan indleder den engelske madskribent, Jacqueline Bellefontaine, sit store værk om småkagebagningens kunst. Og man skal være et sandt legebarn for at give sig i kast med bogens 120 opskrifter. Ikke noget med vaniljekranse, brunkager eller andre klassikere her. Småkager i Bellefontaines univers er små kunstværker, som i mange tilfælde er kunstnerisk dekorerede med pynt i stærke farver. Ikke noget, man hastigt bikser sammen til søndagskaffen. Men hvis småkage-opskrifterne synes ambitiøse så er det intet imod hvad Gail Wagman kaster sig ud i i ”Masser af kager”. Her er glasur, fondant, toppings og pynt for alle pengene. Hendes kager er en hysterisk farvesymfoni, som (indrømmet) ser sjov og skæg ud, men som ikke lige frem får denne anmelders mundvand til at løbe, endsige dryppe. Det er simpelthen for meget kulør og krimskrams. Ingen af bøgerne er skrevet specielt til børn - men forfatterne mener selv, at de sagtens kan være med og har lavet afsnit med opskrifter, der er særligt henvendt til de små. De fleste børn vil dog nok have givet op, før de får tygget sig gennem opskriften til eksempelvis småkagerne ”Bamser på pind” - små bjørnehoveder monteret på ispinde. Kagerne har mere karakter af et projekt med sine i alt 14 ingredienser til to forskellige deje, end det er noget egentlig hyggeligt, man laver en regnvejrsdag. Det barnlige præger også bøgernes udseende. De er holdt i pastelfarver, har en gennemgående blondekant og en mærkelig krøllet og svært-læselig skrifttype i overskrifterne. Bøgerne er del af samme serie og er tydeligvis skrevet til et engelsk/amerikansk marked. Hvad ”Masser af småkager” angår, så er det nok de færreste danskere, der betragter brownies, marengsdyr eller æble & tranebær shortcake som småkager, og Wagmans bog indeholder kun opskrifter på det, man på amerikansk kalder cupcakes - små kager i form. Der findes ikke noget egentligt dansk ord for den type kager - mange vil nok kalde dem for muffins - men selv om der i begge tilfælde er tale om kager i små forme, så er cupcakes i modsætning til muffins dekorerede. ”Masser af kager” og ”Masser af småkager” har grundige opskrifter og forklaringer og de indeholder begge små, gode tip til bagning generelt. Alligevel skyder bøgerne over målet Bagning bør være noget, man hygger sig med og ikke en kunstart, der fremkalder præstationsangst. Dét er netop, hvad man risikerer at blive ramt af. Man har ikke lyst til at bruge en søndag eftermiddag på at lave ”Bamser på pind” eller ”Orientekspres kager med yin-yangglasur”, når man allerede fra starten ved, at der er stor chance for at kagerne aldrig kommer til at ligne de pussenussede kunstværker i bøgerne. Katrine Schousboe katrine.schousboe@nordjyske.dk @Brød.8.note-u-indryk:{ Jacqueline Bellefontaine: ”Masser af småkager” Gail Wagman: ”Masser af kager” 192 sider, 149,00 kr. Forlaget Olivia Er netop udkommet

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst