Bliver bedre sammen: - Vi gider ikke stjæle din idé

Familien gider ikke at spille halvfærdige brætspil igen og igen, så udviklerne mødes for at teste hinandens brætspil.

Peter Schrøder skal holde tungen lige i munden, for Kåre Torndahl Kjær (th) har ændret detaljer i pointgivningen, men det er stadig de gamle tal, der står på spillepladen. <i>Bo Lehm</i>

Peter Schrøder skal holde tungen lige i munden, for Kåre Torndahl Kjær (th) har ændret detaljer i pointgivningen, men det er stadig de gamle tal, der står på spillepladen. Bo Lehm

Tre mænd har spil med denne aften. Spil, der ikke er klar endnu til at kunne sælges, men drømmen er der. Drømmen om, at netop deres spil kan blive så godt, at det kan udgives og måske komme til at ligge under juletræet hos fremmede mennesker en dag.

En gang om måneden mødes de hos Aalborg Spilforsyning, hvor de prøver spillene af og får kritik inden de tager hjem og retter spillet til. Endnu en gang. For det tager tid og mange prøvespil inden det er klar til at kunne præsenteres for spilforlag.

- Det er svært at se egne fejl - og når man har spillet sit eget spil over 100 gange, hænger det en ud af halsen, så det er nødvendigt at få andre øjne på. Familien gider ikke mere, siger Kåre Storgaard fra Aalborg.

Kåre Storgaard fra Aalborg har også et spil med. Det er endnu kun på niveauet, hvor elementerne består af gule post-it og brikker med håndskrevne ord. Foto: Bo Lehm <i>Bo Lehm</i>

Kåre Storgaard fra Aalborg har også et spil med. Det er endnu kun på niveauet, hvor elementerne består af gule post-it og brikker med håndskrevne ord. Foto: Bo Lehm Bo Lehm

Denne aften har han taget et element af sit kommende spil med, som han har ændret på siden sidst. Det består af brikker med håndskrevne ord, gule sedler og terninger med påklistret papir, der nemt kan skiftes ud.

- Mange har overproduceret deres spil, inden de får andre til at spille det. Normalt er et stykke A4 papir og clipart nok til at teste det og få solgt ideen, siger Kåre Storgaard. Han lavede sit første spil for ca seks år siden og har prøvet at få udgivet et: "Hospital Rush".

Danser med hunde

Jesper Kjær fra Haverslev er ved at forklare reglerne for sit spil til tre forsøgskaniner, der aldrig har spillet hans "Pedigree Dogs" før. Han står op og fortæller engageret om, hvordan spillerne skal opdrætte hunde og forsøge at vinde konkurrencer i discipliner fra hundedans til agility.

Ideen fik han i april på en køretur og den lå lige for. Jesper Kjær er nemlig fem-dobbelt danmarksmester i agility og har været på landsholdet i fire år, så han har brugt sin hundeviden og mange timers research på at lave kort med egenskaber for 108 forskellige hunde.

- Jeg er et konkurrencemenneske, så jeg kom i tanke om at lave et bilkort-spil bare med hunde, som man kan træne - eller lidt som spillet "Wingspan", der handler om fugle, forklarer Jesper Kjær.

En af forsøgskaninerne er Josefine Holm. Hun synes ikke, at spillet ligner "Wingspan", og det bliver udvikleren glad for at høre. Spillet må gerne være genkendeligt og nemt at gå i gang med, men skal jo helst ikke være en kopi.

Jesper Kjær forklarer spillet for William Skytte Boes fra Nørresundby, der normalt studerer interaktivt design. Han og kom for at hjælpe med at teste - men endte med at have en underholdende aften med "Pedigree Dogs"  Foto: Bo Lehm <i>Bo Lehm</i>

Jesper Kjær forklarer spillet for William Skytte Boes fra Nørresundby, der normalt studerer interaktivt design. Han og kom for at hjælpe med at teste - men endte med at have en underholdende aften med "Pedigree Dogs" Foto: Bo Lehm Bo Lehm

Den tredje spiludvikler denne aften hedder også Kåre. Han er ikke bekymret for, at tilfældige løber med hans ide, efter de har spillet det.

- Det er så tydeligt, når nye udviklere kommer ind i vores grupper på Facebook, for så spørger de om, hvordan de sikrer copyright på deres idé. Men vi gider ikke stjæle din idé, for det er eksekveringen, der er det svære, siger Kåre Torndahl Kjær.

- Alle stjæler med arme og ben fra andre spil. Mekanikkerne i spillene er kendte, men genkendeligheden skaffer også større interesse, siger Kåre Storgaard.

De to Kåre'r har svært ved at huske, hvilket spil, der sidst blev startskuddet til en helt ny genre. Lige meget hvilket, de kommer i tanke om, så afviser de det igen, fordi det bygger på noget andet.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

Mange versioner inden spil er klar

Kåre Torndahl Kjær har et spil med, "Dungeon Contractors" i ver. 8.2. Der ser meget færdigt ud. Han har 3D printet plade og brikker og har lavet et design til spillepladen. Men det giver tilgengæld forsøgskaninen Peter Schrøder lidt udfordringer. Efter de seneste ændringer passer pointtavlen ikke længere, så det må han se bort fra.

Efter spillet har Kåre Torndahl Kjær fået det, han kom efter. Det er blevet lettere at forstå reglerne, men andre elementer er blevet for lette. Når spiludviklerne tester deres spil kigger de efter en række ting - er gameplayet godt, er der unødvendige regler, er det sjovt og hvor længe er der mellem, at man som spiller kan få lov til at gøre noget.

Spillet "Dungeon Contractors" er der gjort usædvanligt meget ud af, efter det er en prototype. Bræt og brikker er 3D printet. Foto: Bo Lehm <i>Bo Lehm</i>

Spillet "Dungeon Contractors" er der gjort usædvanligt meget ud af, efter det er en prototype. Bræt og brikker er 3D printet. Foto: Bo Lehm Bo Lehm

- Shit, det er en vild hund, jubler Josefine Holm, der er ved at have fanget hunde-spillet. Hun læner sig ind over bordet og overtager pointgivningen. Det er sjette gang, at spillet bliver testet af fremmede og det har allerede ændret sig væsentligt fire-fem gange. Og det bliver måske ændret lidt mere, for Josefine er en erfaren spiller, der også kommer med forslag.

Hun er ikke helt tilfreds med den vurdering en særlig hund har fået. Hun har nemlig selv haft en Duck Tolling Retriever. Efter hun har argumenteret godt for racen, indrømmer Jesper Kjær, at den måske skal have lidt flere positive egenskaber på kortet, men så kan Josefine måske kan skaffe et billede af hunden, som han må bruge. Det lover hun.

Imens noterer Jesper Kjær spillernes point, hvor mange kort de har brugt mv. Den type statistik er vigtig for ham, så han ved, om man risikerer at løbe tør for bestemte brikker eller om der er uhensigtsmæssigheder i pointgivningen.

Store forandringer

Det bestemt ikke en selvfølge, at et spil som udviklerne har lavet færdig ender med at ligne det, de har lavet selv. Et spil om spøgelser kan udgiverne få til at handle om en tur i rummet, det gamle Ægypten eller måske foregå i en storby. Det, udgiverne er interesserede i, er spillets funktionalitet og hvor sjovt det er at spille. Derefter lægger de det ind i en fortælling og grafik, som de mener vil sælge bedst.

- De ændrer tit al grafik og nogle regler, men jeg vil hellere have spillet udgivet end at holde fast i et bestemt design, siger Kåre Storgaard.

Designet kan ske at blive markant anderledes, hvis spillet bliver sat i produktion. Foto: Bo Lehm <i>Bo Lehm</i>

Designet kan ske at blive markant anderledes, hvis spillet bliver sat i produktion. Foto: Bo Lehm Bo Lehm

Spillet om hundeopdræt er nok undtagelsen, der bekræfter reglen. Det bliver svært at føre over til et andet univers, mener Jesper Kjær. Men grafikken bliver helt sikkert anderledes end de printede stykker papir, han arbejder med lige nu.

Nu skal spillene gerne være så færdige, at de kan komme med til brætspilsfestivalen Fastaval, der hvert år bliver afholdt i Mariager i påsken. Vinder et spil dén konkurrence, er der en god chance for, at det bliver udgivet - som det skete for “Magic Maze” og "Fog of Love". I år får Kåre Storgaards "Odyssey of Heroes" og Jesper Kjærs "Pedigree Dogs" chancen - når de ellers lige har rettet det sidste til.

Har man fået lyst til at være forsøgskanin eller få testet sine egne spil, kan man se opslag fra gruppen her.