Huset i Aalborg genåbner med udsolgt koncert

Huset i Hasserisgade genåbner torsdag med et koncertprogram med blandt andet jazz og Souvenirs

Dette aalborgensiske spillested genåbner for koncerter torsdag. Arkivfoto: Nicolas Cho Meier

Dette aalborgensiske spillested genåbner for koncerter torsdag. Arkivfoto: Nicolas Cho Meier

AALBORG:I fredags blev det tilladt danske koncertsale at afholde siddende koncerter for op til 500 personer, og det andet sted i landet, der genåbner, er Huset i Hasserisgade i Aalborg.

Allerede torsdag inviterer de folk indenfor til koncert med jazzduoen Svaneborg Kardyb, og derefter venter en række andre kunstnere, blandt andre Souvenirs 12. juni (se det fulde program nederst).

Åbningen er allerede blevet mødt med stor begejstring, fortæller leder af Huset i Hasserisgade, Michael Marino, der glæder sig til igen at lægge rammer til koncertoplevelser.

- Selvom online koncerter giver lidt, så har de også givet folk en fornemmelse af, hvad der mangler, siger han.

Plads til 30 gæster per koncert

Åbningen er afhængig af, at en række sikkerhedsforskrifter bliver overholdt. Fx skal der være mindst et sæde eller en meter mellem hver koncertgænger, og det betyder færre publikum. Noget, der gør, at ikke alle spillesteder har råd til at åbne.

- Men vi har ikke en koncertvirksomhed, der er bundet op på, at vi skal tjene styrtende, når vi åbner dørene. Så vi kan gøre det i en relativ simpel form, hvor vi kan overholde alle krav. Det betyder, at vi kun kan lukke op for 30 personer, der er fordelt på caféborde med to personer ved hvert bord. Det er jo noget mindre end vores sædvanlige kapacitet på 90 siddende personer eller 120 stående, men for os er det vigtigt at komme i gang igen, siger Michael Marino.

Følgende regler gælder for koncerter på Huset:

Der er 30 billetter i salg pr. koncert - og kun billetter i forsalg via huset.dk/kalender

Siddende koncerter med caféborde og to stole ved hver, afmærket med fire m2 pr. bord, to m2 pr. person og minimum én meter imellem pladserne.

Kun salg af flaskevarer

Helst kort og MobilePay (Huset tager imod kontanter, men kun i lige penge)

Rig mulighed for afspritning, håndvask og hygiejne efter myndighedernes anbefalinger

Årsagen til, at Huset kan åbne dørene hurtigt op, er, at han de seneste uger har fulgt udmeldingerne om genåbningen tæt og sammen med landsforeningen Kulturhusene i Danmark analyseret på dem. Derudover har han kun aflyst koncerter i små portioner af gangen indenfor den varslede lockdown periode.

- Vi har holdt os i tæt dialog med de kunstnere, der har været sat på programmet. Og de er glade, der er jo deres arbejdsmarked, der åbner igen. Som kulturhus er det også vores forpligtelse at åbne hurtigt, vi er jo arbejdsgivere for musikerne, uden spillesteder har de ikke mulighed for at tjene penge, siger Michael Marino, der også fremhæver forpligtelsen over for publikum.

Leder Michael Marino ser frem til igen at kunne bakke op om musikere, der har været hårdt ramt under coronakrisen. Foto: Claus Søndberg

Leder Michael Marino ser frem til igen at kunne bakke op om musikere, der har været hårdt ramt under coronakrisen. Foto: Claus Søndberg

- Som kulturhus har vi også en forpligtelse i forhold til vores offentlige tilskud. Vi får penge for at lave kultur, så så snart vi har muligheden for det, skal vi også finde formen på, hvordan det kan lade sig gøre.

Det har desuden betydning, at Huset ikke modtager nogen hjælpepakke.

- Vi har ikke haft nogle hjemsendte ansatte og har ikke kunnet benytte os af nogen hjælpepakker, så vi mister ikke nogen støttepenge ved at åbne op igen, fortæller Michael Marino om Huset, der som kulturhus for størstedelen er finansieret af offentlige tilskud.

- Der er nogle store huller i vores økonomi efter den lange periode med lockdown, men vi tager det stille og roligt og ruller det i gang igen. En koncert med 30 publikummer ikke er en guldrandet forretning, men nu er vi i gang.

Jazz House Cafe Støj i Aarhus var første spillested i landet, der genåbnede, det skete mandag 18. maj.

Program for kommende koncerter på Huset

28. maj: Svaneborg Kardyb (udsolgt)

Der er raketfart på Svaneborg & Kardybs musikalske rejse, der startede for kun et år siden.

I april 2019 sikrede de sig sejren i JazzDanmarks landsdækkende konkurrence for unge musikere; Jazzkonkurrencen 2019.

Deres debutalbum, Knob, udkom i marts 2019, blev ugens album på DR P8 Jazz og sikrede duoen to statuetter til Danish Music Awards; Årets Danske Jazzkomponist og Årets Nye Danske Jazznavn.

Musikken er skabt i de tidligste morgener, over den sorteste kaffe og er minimalistisk med et luftigt, sfærisk udtryk, hvor elektronisk og akustisk lyd forenes, og hvor fængende melodier møder nordiske stemninger i et drømmende og groovy univers. Tjek dem ud her

29. maj: Per Worm

Worm er opvokset i en traditionel hippiefamilie med en keramiker-arbejdende alenemor på et nedbrudt landbrug i Hirtshals.

Han droppede ud af gymnasiet for at gå direkte over til VUC, fordi han ville have sin SU og gode nok karakterer til at komme ind på det klassiske konservatorium. Han fik sin uddannelse som klassisk guitarist – for så at blive sangskriver.

I 2011 udkom debutalbummet Opsang, og Worm vandt samme år Zulu Comedy Slam. Han har siden samarbejdet med storytellers og oplægsholdere og turneret med blandt andet Allan Olsen og Pretzmann/Tolsgaard.

En aften med Per Worm er mere opsang end popsang, og kombinationen af de gode grin og den bagvedliggende alvor i budskaberne gør, at man virkelig får noget med sig hjem. Tjek dem ud her

4. juni: Juma + Tailcoat

JUMA er et tværkulturelt musikprojekt, der forener det syriske med nordiske. Den syriske musiker Bakri Hemmami kom til Danmark i 2015 efter at være flygtet fra Aleppo. Han har som mange andre efterladt alt bag sig, men musikken har han haft med sig hele vejen. Sammen med resten af JUMA har han fortolket og arrangeret på syriske folkemelodier og sufier – arabiske religiøse sange – samt danske viser og salmer. Projektet startede i foråret 2017 med det formål at forene den nye tilstrømmende kultur med den danske. At formidle den nye kultur til et dansk publikum og skabe en platform for vores nytilkomne medborgere fra de arabiske land, hvor de vil have mulighed for at høre arabisk musik i en ny nordisk fortolkning.

Tailcoat spiller nykomponeret folkemusik med rod i den fælles nordiske musikalske og kulturelle tradition, som hvert enkelt medlem er rundet af. Bandet søger at udviske grænserne mellem de skandinaviske landes folkemusiktraditioner – men også grænserne mellem nyt og gammelt. Man kan kalde Tailcoat folkemusikkens ungdoms-all-star-band. Fem af de skarpeste unge talenter fra begge sider af Øresund har med en debutkoncert på Jazzhus Montmartre i København lagt lovende fra start.

5. juni: Jazz9Tus Night

Aalborgs fremadstormende jazzmiljø samler denne aften et hold under ledelse af saxofonist Tadas Pasaravičius for at fejre, at byens scener atter åbner op, og at en lille global pandemi absolut ikke er nok til at slå jazzen ihjel. Program for aftenen offentliggøres løbende. Læs mere her

11. juni: Raphael Gimenes

Herboende brasilianske Raphael Gimenes præsenterer et drømmende univers af sin egen musik, inspireret af hjemlandet og med et nik til den brasilianske traditions mange fantastiske musikere. Når du nu ikke får mulighed for at rejse uden for Danmarks grænser denne sommer, er denne koncert en oplagt mulighed for at drømme dig til Sydamerika og hjem igen, uden at skulle i karantæne. Tjek dem ud her

12. juni: Souvenirs

Souvenirs alias sanger Sofie Bonde og guitarist Niels Torp har en lang række album bag sig med sange som “Han tog et nattog”, “Jeg troed’ du var hos Mikael”, “I et sommerhus” og “Jeg hader Susanne”. Deres seneste album Tangopartner kom i 2016.

Duoen slog igennem i 1994 med mundrette, lune og underspillede tekster på dansk. Niels Torp var med i det legendariske band Kliché, og kombinationen af hans melodisk sikre pophåndværk og Sofie Bondes klingende rene sopran skaffede de to et gennembrud hos både publikum og anmeldere. Tjek dem ud her

18. juni: TBA

Følg med på Huset.dk

19. juni: Guiding Star Orchestra

Guiding Star Orchestra er et kollektiv af musikere, som brænder for at spille instrumental roots-reggaemusik med en dyb, meditativ og samtidig udadvendt vibration. Deres første single "Upfull Melody" er blevet spillet af flere af de største europæiske soundsystems deriblandt King Shiloh og Blackboard Jungle, og den legendariske engelske DJ David Rodigan har gentagne gange spillet Guiding Star i sit radioprogram på BBC Radio 1Xtra.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.