Filmanmeldelse

Skal din telefon fortælle dig, hvornår du skal dø?

En super god ide til en gyser - men "Countdown" flopper fælt

Quinn møder en anden, der skal dø samtidigt med hende. Det vil de gerne slippe for.

Quinn møder en anden, der skal dø samtidigt med hende. Det vil de gerne slippe for.

Film: ”Countdown” 2019

Det blev heller ikke denne gang ønsket om en god og gedigen gyser/thriller blev indfriet med ”Countdown”.

Når en film indledes med en scene med sen-pubertære unge i festligt lag, er der som regel lagt op til såkaldt ungdomsfilm, der alt for ofte er kendetegnede ved at være uintelligente, klodsede og meningsløse.

Således også med ”Countdown”, der er en i en lang række nutidige gysere, der både krænker genren og sit publikum

Det eneste gode ved den er ideen om en film bygget op omkring en app, der kan fortælle hver enkelt, hvornår de skal dø. Det kunne der godt spindes en fin gyser op omkring pakket ind i sandsynlighed for, at det kunne være muligt med den enorme mængde date om hver enkelt, der findes i cyberspace.

Godt indfald.

Dårligt udfald.

De unge mennesker downloader app’en, der hedder Countdown - Nedtælling - og så er nogle glade, fordi de loves at blive meget gamle, mens andre er tæt på panik, fordi deres udløbsdato er lige om lidt.

Hvad er det så, de uheldige skal dø af. Det er af alt muligt forskelligt, der dog er udløst af et og det samme - uhyrer/monstre/zombier/dæmoner - eller hvad det nu er, der har overnaturlige kræfter og lader sig se, når tiden nærmer sig, og livet er ved at løbe ud.

3
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Quinn møder en anden, der skal dø samtidigt med hende. Det vil de gerne slippe for.

Dette uhyggelige væsen er et miskmask af et uhyre, eller er der flere, der ligner en mellemting mellem Den Afskyelige Snemand, Yeti, en større plasticindpakket affaldsdynge med LED lys på toppen og den gængse opfattelse af en zombie med lange krogede fingre med kløer og ild i lysende øjne.

Helt ærligt.

Men men men - Metoo-bølgen har ikke været forgæves. Der er et forsøg på en parallel historie i hovedpersonen Quinns liv. Quinn er sygeplejerske og bliver efterstræbt af en klam og selvhøjtidelig læge, der tror, han kan tage for sig af hvem han ønsker på hospitalet.

Af helt mærkelige grunde, er der mod filmens slutning en sammenblanding af denne klamme læge og de dæmoner/uhyrer, der eksekverer dødsdommene.

Det rod har absolut ingen mening og virker påklistret og som desperation hos forfatter og instruktør, der er den samme person, nemlig den forholdsvis uprøvede Justin Dec.

Han skulle måske have prøvet kræfter med en anden genre end en gyser som noget at det første. Det er en svær genre, fordi det ligger i definitionen af en gyser, at der skal være elementer af overtro og overnaturlige kræfter/væsener, og hvordan skaber man sådan nogen, så de virker bare lidt troværdige, når alle ved, at de ikke findes.

Dem der ses i glimt i ”Countdown” ligner noget fra Halloween, og kan ikke gøre hverken større børn eller voksne bange. Historien kan heller ikke skræmme nogen, og forsøgene på at forskrække publikum med overdrevne lyde ved de klassiske og fortærskede uhygge-elementer - bruseforhæng der flåes til side, skabslåge der knirkende åbner af sig selv, gren på træ der banker mod rude - virker ikke, fordi historien er for tynd.

Og den kunne virkeligt være blevet god - en app, der korresponderede med alle cyber-data for hver enkelt, beregner, hvornår hver enkelt af os skal dø - men kan jo ikke indbefatte algoritmer for tilfældighed, uforudsigelighed og fri vilje, så hvad stiller man op i forsøget på at få så langt et liv som muligt. Se det ville have været en god historie, der kunne rumme noget gys, der var værd at bruge tid på.

Men det er ikke ”Countdown”.

”Countdown”

USA 2019

Instruktør Justin Dec

Varighed en time og 30 minutter

Alderskrav 15 år

Premiere 21. november.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst