Skuespillere dækker vinduer til med kostumer for at holde varmen

Planerne om et nyt Aalborg Teater er gået i stå - imens døjer skuespillere og andre ansatte med dårlige arbejdsforhold. Kulturrådmand tager nu et drastisk skridt

Aalborg Teater går hvert år glip af store forestillinger, fordi scenen er for lille og gaderne omkring så smalle, at større gæstespil ikke kan komme dertil med udstyr.  <i>Foto: Martin Damgaard</i>

Aalborg Teater går hvert år glip af store forestillinger, fordi scenen er for lille og gaderne omkring så smalle, at større gæstespil ikke kan komme dertil med udstyr.  Foto: Martin Damgaard

Det er ikke noget, man mærker, hvis man sidder midtfor på tilskuerrækkerne, når forestillingerne starter, og magien tager over. Det er skuespil på højt niveau og spændende scenografier.

Men bag bagtæppet og i øvelokalerne mærker skuespillerne og teknikerne det. Træk, snævre forhold, hvor teknikerne knokler for at opbevare og udskifte scenografier trods meget lidt plads, for ikke at nævne problemer med lyd og sigtbarhed fra de bagerste og yderste rækker i salen.

- Vi har været i et mangeårigt limbo, hvor det ikke officielt er besluttet, om vi skal flytte, eller om vi skal blive, og så bliver der kun investeret det mest nødvendige i vedligehold, og det er jo forståeligt, hvis vi alligevel skal flytte herfra om et par år, siger skuespiller Martin Ringsmose, der har arbejdet på Aalborg Teater i tyve år, hvor han har levet med dårligt ventilerede rum med dårlig belysning og revner i murene.

- Vi har jo vænnet os til det, vi kan jo spille skuespil over alt, men det er nok ikke specielt sundt i længden at arbejde under de forhold, siger skuespiller Martin Ringsmose, der er en del af teatrets faste ensemble.  <i>Arkivfoto: Bente Poder</i>

- Vi har jo vænnet os til det, vi kan jo spille skuespil over alt, men det er nok ikke specielt sundt i længden at arbejde under de forhold, siger skuespiller Martin Ringsmose, der er en del af teatrets faste ensemble.  Arkivfoto: Bente Poder

Teatret har gennem årene fortalt sig selv, at forholdene bliver bedre. Men der sker ingenting.

- Konsekvensen er, at vi ikke kan øve på et niveau, der matcher andre professionelle teatre i Danmark. Og da slet ikke nogen i Norden, som vi ellers gerne sammenligner os med, siger han.

Drejescener, som er fast inventar på andre teatre, må teknikerne hver gang bygge fra bunden. Midler der kunne være brugt anderledes.  <i>Foto: Martin Damgaard</i>

Drejescener, som er fast inventar på andre teatre, må teknikerne hver gang bygge fra bunden. Midler der kunne være brugt anderledes.  Foto: Martin Damgaard

Nærmer sig en joke

Et af stederne, hvor skuespillerne mærker de dårlige forhold, er i prøvesalene. I den ene er der så lavt til loftet, at skuespillere, som løfter ting eller medspillere op over hovedet, ramler imod loft eller lamper, og i begge prøvelokaler gælder det, at man på grund af mangel på energiruder og et ordentligt klimaanlæg kæmper med enten kulde eller overophedning - af og til er der samlet tyve mennesker på en gang i et lokale under prøver.

- Det er af og til nærmest en joke, siger Martin Ringsmose.

Det samme gælder forholdene i garderoberne, hvor skuespillerne dækker vinduerne til med kostumer for at modvirke det konstante træk.

- De mennesker, der prøver at vedligeholde huset, gør et ekstraordinært arbejde, men der er jo en grænse for, hvad de kan gøre for at holde det kørende - det kan jo ikke blive ved med at gå, siger han.

Også teaterhusets teknikere oplever store udfordringer med scenerne.

- Aalborg Teater laver måske stærkere og klarere teater end i mange år. Men vi kunne berige Aalborg og Nordjylland med endnu større mangfoldighed af scenisk kunst, hvis forholdene blev løftet til moderne standard, siger Martin Ringsmose. <i>Foto: Martin Damgård</i>

- Aalborg Teater laver måske stærkere og klarere teater end i mange år. Men vi kunne berige Aalborg og Nordjylland med endnu større mangfoldighed af scenisk kunst, hvis forholdene blev løftet til moderne standard, siger Martin Ringsmose. Foto: Martin Damgård

Der er ofte behov for hurtigt at udskifte scenografier eller at sætte aktuelle forestillinger op her og nu, men det er svært. Der er næsten ingen plads i siderne eller bagved scenen, og ingen elevator i gulvet som på moderne teatre, hvor man kører scenografi op nedefra og har plads til opbevaring. Derudover er scenen bygget med en meget lille åbning, hvilket betyder, at meget scenografi ikke kan lade sig gøre.

- En scene som dén tilhører en svunden tid, hvor man accepterede, at der var dårlige pladser i salen, hvorfra folk kun kunne se halvdelen. Men det er der jo ikke nogen, der accepterer i dag. Så vi er nødt til at optræde på meget lidt plads i midten. Det svarer til, at en maler ikke må male med blåt - der er steder på scenen, hvor vi ikke kan gå hen. Det er utidssvarende, siger Martin Ringsmose, der henviser til, at teatrets lille scene reelt har en større åbning end teatrets 'Store Scene'.

Og så betyder den smalle scene, at gæstespil fra udlandet siger nej til at komme, selv om de gerne vil til Aalborg.

- Det er forestillinger, der er med til at blåstemple teatret og byen, vi går glip af - tænk hvis vi kunne vise europæisk topteater i byen, og hvis Aalborg blev betragtet som et naturligt stop på deres turnéer? Lufthavnen er her jo! Men det kan så ikke lade sig gøre, fordi vi har en 180 år gammel scene.

- Vi har nogle smukke flagskibe langs havnefronten, der definerer byen. Og så har vi teatret, som er en af de vægtigste kulturbærere, men som ligger gemt godt af vejen. Første gang, jeg kom til byen, kunne jeg ikke finde det! siger skuespiller Martin Ringsmose, der fortsat håber, at det kommer til at ligge på Spritten.  <i>Foto: Henrik Louis</i>

- Vi har nogle smukke flagskibe langs havnefronten, der definerer byen. Og så har vi teatret, som er en af de vægtigste kulturbærere, men som ligger gemt godt af vejen. Første gang, jeg kom til byen, kunne jeg ikke finde det! siger skuespiller Martin Ringsmose, der fortsat håber, at det kommer til at ligge på Spritten.  Foto: Henrik Louis

Teaterdirektør: Vi risikerer at miste grund på Spritten

Visionen om et nyt teater startede allerede for ti år siden under den tidligere teaterdirektør Morten Kirkskov, og for fem år siden blev det beskrevet som et af de vigtigste prioriteringer for byen. Et flagskib, der skal videreudvikle Aalborgs kulturelle brand nationalt og internationalt. Men processen er gået i stå, der er ikke fundet sponsorer på fem år.

Trods det, er det ikke uden betænkeligheder, at Aalborg Teater fortæller om forholdene på teatret. Da de gjorde det samme for ti år siden, gav det bagslag - publikum blev væk ved tanken om slidte rammer, og det er absolut imod formålet, understreger teaterdirektør Hans Henriksen.

- Vi har fortsat et superhyggeligt og charmerende teater med en atmosfære og intimitet, vi er glade for. Men vi har nogle udfordringer der skal løses, siger Hans Henriksen, der oplever, at udfordringerne er blevet større i takt med teatrets udvikling de seneste år fra en suite-teater til repertoire-teater med stor udskiftning i forestillinger og et stort program.

- Det er vigtigt både for teatrets økonomi og for teatrets tilstedeværelse i byen, at der ikke er perioder, hvor folk møder et lukket teater, som da jeg kom til, siger han.

Før teaterdirektør Hans Henriksen kom til, var teatret ofte lukket ned i perioder gennem sæsonen - sammenlagt op til tre måneder. I dag er der langt mere aktivitet end tidligere - en tilgang der betyder, at alle stykker, der sættes op, hurtigt skal kunne tages ned og bygges op igen.  <i>Arkivfoto: Martin Damgård</i>

Før teaterdirektør Hans Henriksen kom til, var teatret ofte lukket ned i perioder gennem sæsonen - sammenlagt op til tre måneder. I dag er der langt mere aktivitet end tidligere - en tilgang der betyder, at alle stykker, der sættes op, hurtigt skal kunne tages ned og bygges op igen.  Arkivfoto: Martin Damgård

Og så er det vigtigt, at en af Nordjyllands største producenter af kunst og kultur har en tydelig plads i bybilledet, mener han.

- Lige nu er vi en af de største, men vi er bortgemt og ser ud som de mindste. Det ville gøre meget for byfornyelsen, hvis teatret kunne få plads på Spritten, hvor den kan indgå i en synergi med bydelens øvrige store kulturinstitutioner.

Lige netop den chance er han bange for skal glide dem af hænde, imens processen står stille.

- Der er jo ikke fordi, at der ikke er vilje, Aalborg Kommune bakker op og vores egenkapital og bygningsværdi er god, men det er altså ikke lykkedes at finde en hovedfond - en first mover. Og man kan spørge sig selv, om grunden på Spritten bliver ved med at stå tom - på et tidspunkt stiger utålmodigheden, og det giver jo projektet en bagkant. Vi kan lige nu ikke se en bedre beliggenhed for teatret, og vi vil være meget kede af at miste det projekt, Morten Kirkskov og Martin Nielsen i sin tid udviklede, og som mange har været begejstret for, siger han.

Rådmand: Nu må staten tage sig sammen

Også i Aalborg Kommune er kulturrådmand Jes Lunde (R) bekymret for, at fondsmidler kommer for sent til, at teatret kan flytte ind på Spritten.

- Flytningen er noget, som skal ske. Nu har man brugt fem år på at tale med fonde, uden at der er kommet et gennembrud, så nu må staten tage sig sammen og komme til lommerne og sætte det på finansloven - Aalborg Teater er et statsligt teater, siger Jes Lunde, der har inviteret kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) på besøg for at tale med hende om blandt andet det.

Hvad gør man, hvis staten siger nej?

- Nu venter vi i første omgang på en afklaring på, om Aalborg Teater kommer på finansloven, det ved vi i november, siger han.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.