Kulturministeren om VM i Qatar: DBU må presse Fifa

Marianne Jelved mener ikke, danske politikere kan gøre mere end hidtil i sagen om fodbold-VM i 2022 i Qatar.

Danske idrætsudøvere skal ikke tages som gidsler, selvom en stor sportsbegivenhed skal afholdes i et land, der set med danske øjne ikke har styr på menneskerettigheder.

Det siger kulturminister Marianne Jelved (R) onsdag i forbindelse med et åbent samråd i Folketingets kulturudvalg, hvor diktaturstaten Qatars værtskab af fodbold-VM i 2022 var til debat.

- Menneskerettighederne skal respekteres, men vi må ikke lade idrætsudøverne være gidsler. Derfor har jeg ikke sat spørgsmålstegn ved, at VM afholdes i Qatar, men jeg opfordrer til mere åbenhed omkring beslutningsprocessen for, at de fik værtsskabet.

- Vi kan som politikere med kritisk dialog lægge pres på og give vores mening til kende, men vi kan som sådan ikke blande os i beslutningen om, hvem der får de store sportsbegivenheder, siger Jelved og tilføjer:

- I det her tilfælde er det Fifa, det internationale fodboldforbund, som forhandler med landene om, hvor værtskabet skal være. Fifa er en privat organisation og kan selv bestemme den slags. Det er idrættens opgave, ikke vores.

Jelved opfordrer Dansk Boldspil-Union (DBU) til at presse Fifa mere i spørgsmålet om, hvorvidt det er okay at give et land som Qatar VM-skabet.

- I Danmark bygger idrætten på medlemsdemokrati. Det er derfor medlemmerne, som må spørge DBU om, hvorfor Qatar fik værtskabet. Jeg håber, at DBU tager det ansvar på sig, siger Jelved.

Qatars værtskab har længe været et kontroversielt emne på grund af problemer med menneskerettigheder i landet.

Desuden har mistanken om korruption i Fifa i forbindelse med tildelingen af værtskabet også fyldt en del.

Jørgen Arbo-Bæhr, idrætsordfører for Enhedslisten, mener ikke, at der gøres nok for at undersøge, om Qatar overholder menneskerettighederne godt nok.

- Folk bliver taget til gidsler, når de deltager. Vi må gøre noget mere for at presse på, ellers bliver det værre, siger han.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R), som også var med ved samrådet, hæfter sig ved, at Qatar er kommet under pres.

- Vi har fokus på menneskerettigheder i Qatar. Hele verden har fokus på det, hvilket der ellers ikke ville have været, hvis vi ikke talte om det, siger udenrigsministeren.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.