Kulturministeren rejser til EM i Ukraine

Når det danske fodboldlandshold spiller sin første kamp lørdag mod Holland, er Uffe Elbæk til stede.

Kulturministeren rejser til EM i Ukraine

Efter længere tids usikkerhed melder kulturminister Uffe Elbæk (R) nu klart ud. Den danske regering deltager ved EM-slutrunden i fodbold i Ukraine.

- Min egen holdning er klar, og regeringens holdning er dermed klar. Den er, at der skal komme noget afgørende nyt på bordet, der gør, at jeg ikke deltager på lørdag, siger Uffe Elbæk til Politiken.

EM-slutrunden begynder i denne weekend, og Danmark spiller sin første kamp mod Holland om lørdagen.

Det er Ukraines behandling af den tidligere premierminister Julia Timosjenko, som er idømt en fængselsdom på syv år for magtmisbrug, der har rejst debatten om en boykot af slutrunden.

Både EU og USA har fordømt landet, og toppolitikere fra flere andre lande har allerede bebudet, at de bliver væk fra kampene i Ukraine.

EU's sportskommissær, Androulla Vassiliou, og den tyske kansler, Angela Merkel, har besluttet sig for ikke at tage til Ukraine, mens også den svenske statsminister, Fredrik Reinfeldt, og Frankrigs præsident, François Hollande, bliver væk.

Også den hollandske regering og det hollandske kongehus bliver væk fra slutrunden.

Uffe Elbæk oplyser til Politiken, at han gerne vil kombinere fodboldoplevelserne med politiske møder med forskellige aktivist- og oppositionsgrupper.

- Jeg har ønsket at snakke med gode folk i Ukraine, hvis det overhovedet kan lade sig gøre rent praktisk både før og efter kampen, siger kulturministeren til Politiken.

Den endelige beslutning om regeringens holdning træffes dog ifølge Politiken ikke af kulturministeren, men af regeringens koordinationsudvalg på et møde, der formentlig holdes onsdag formiddag.

Uffe Elbæk tror dog ikke, at udvalget skulle nå frem til en anden holdning end den, han allerede nu har udtrykt.

/ritzau/