Kun hver tredje bakker op om blokaderetten

Mange danskere synes ifølge meningsmåling at dele synspunktet om, at tiden er løbet fra faglige blokader.

Kun hver tredje bakker op om blokaderetten

Kun hver tredje dansker bakker op om den såkaldte blokaderet, som giver fagforeninger ret til at blokere en virksomhed for at få en overenskomst, selv om virksomheden i forvejen har en overenskomst med en anden fagforening.

I hvert fald ifølge en undersøgelse, som A&B Analyse har foretaget for Kristelig fagbevægelse, Krifa, i kølvandet på den konflikt, de nu i mere end fire måneder har haft med fagforeningen 3F i forbindelse med restaurant Vejlegården i Vejle.

- De groteske metoder, som 3F har taget i brug på Vejlegården, har været med til at forme danskernes holdning til blokaderetten, og der er ikke meget forståelse for det, selvom det er helt lovligt, siger Krifas formand, Søren Fibiger Olesen.

Siden Vejlegården opsagde sin overenskomst med 3F for at skifte til Krifa, har 3F lavet en blokade mod restauranten - blandt andet mod vareleveringer.

Men ifølge arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet skal man passe på med at se undersøgelsens resultat som andet end et øjebliksbillede efter den massive mediedækning af Vejlegårdssagen.

Samtidig understreger han, at arbejdsmarkedet er ren volapyk for mange danskere.

- Der er en kæmpe uvidenhed omkring det danske arbejdsmarked. Folk tror, at blokade er bredskuldrede mænd i veste, der står og blokerer fysisk, siger han.

3F's formand, Poul Erik Skov Christensen, tvivler på, at undersøgelsen "viser det reelle svar i forhold til, hvad folk selv vil acceptere".

- Jeg nægter at tro på, at en stor del af de danske lønmodtagere er indstillet på, at deres egen løn og egne arbejdsforhold skal forringes. For det ville være konsekvensen af det, og det tror jeg ikke, at folk har gjort sig klart, siger han.

Undersøgelsen bygger på svar fra 1050 personer.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.