Kunst-kup i Vrå

Kunstbygningen har fået fingrene i Engelund-debut.

Engelund debuterede på Kunstnernes Efterårsudstilling i København i 1934 med dette billede, som Vrå. udstillingens Venner nu har købt til Kunstbygningen i Vrå - Engelundsamlingen.

Engelund debuterede på Kunstnernes Efterårsudstilling i København i 1934 med dette billede, som Vrå. udstillingens Venner nu har købt til Kunstbygningen i Vrå - Engelundsamlingen.

Kunstbygningen i Vrå - Engelundsamlingen - har fået noget nyt af ældre dato hængt op på en af sine vægge, nemlig Svend Engelunds debutmaleri fra 1934. Dermed har Kunstbygningen fået fat i en af malerens tidlige hovedværker; maleriet er en gave fra Vrå-udstillingens venner, der i januar anskaffede sig det på en Bruun Rasmussen-aktion, og det har allerede sikret sig en fremtrædende placering i Kunstbygningen i Vrå. Svend Engelund (1908-2007) debuterede med landskabsmaleriet på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1934, få måneder efter, at han havde afsluttet sine studier ved Kunstakademiet i København. I det gamle udstillingskatalog var følgende noteret om billedet: "Landskab, 1934. Kr. 100". Af få et af sine billeder optaget var ensbetydende med accept fra ældre kolleger, og trods det flotte skulderklap, så var man hjemme i Vrå noget skeptisk i forhold til skræddersønnens kunstneriske ambitioner. Da Svend Engelund levede fortalte han således gerne historien om, hvordan en af familiens bekendte så Engelunds malerier hos moderen, Marie Engelund, og forsigtigt spurgte, om det var "Swen, der hår målt di bilder?". Moren svarede bekræftende, hvorefter gæsten kiggede en ekstra gang og sagde: "Det er gåt nåk søj for ham!". At det ikke i længden var synd, vidner Engelundsamlingens mange malerier dog om! Glad leder Den kunstneriske leder i Kunstbygningen i Vrå, Anne Lie Stokbro, er naturligvis glad for, at Engelundsamlingen nu også tæller debut-maleriet. - Jeg har skrevet et brev til auktionshuset for at høre nærmere om ejeren, der har solgt det. Vedkommende har måske kendt Engelund. Det kunne tyde på, at det har hængt samme sted i mange år, da vi har fået maleriet renset, fordi det var ret tilrøget, fortæller hun. Der knytter sig den sjove historie til billedet, at bevoksningen til venstre for gården i den grad ligner en liggende kvinde. Og kunstbygningen er faktisk også i besiddelse af et modelbillede af Engelund fra 1990, hvor der er malet en liggende kvinde, der til forveksling ligner det "kvindelige landskab" fra 1934.