Kunstigt berigede fødevarer på vej

Danske fødevarevirksomheder står på spring for at tilsætte vitaminer og mineraler i mælk, brød, juice og kødpålæg. Forbrugerrådet er dybt betænkelig

KØBENHAVN:Fødevarer med kunstigt tilsatte næringsstoffer er på vej til de danske supermarkedshylder. EU-Kommissionen er på trapperne med et direktiv, som tillader, at fødevarer må beriges med vitaminer og mineraler, og det modtages med jubel af den danske fødevareindustri. -Der er gode grunde til at berige nogle fødevarer, så man er sikker på at få sine mineraler og vitaminer, siger Dorthe Pedersen, konsulent i FødevareIndustrien i Dansk Industri, som ser frem til en liberalisering af de hidtil stramme danske regler på området. Dorthe Pedersen oplyser, at hun kender til flere danske fødevareproducenter, som er interesseret i at få del i dette marked. -Vi sporer en interesse inden for brød, mel, saft, juice, tyggegummi og pastiller, siger Dorthe Pedersen. Hidtil har det i Danmark kun været tilladt at sælge og producere berigede varer, hvis det kan dokumenteres, at det gavner sundheden. Derfor tilsættes jod til bord- og køkkensalt for at forebygge strumatilfælde. Med de nye regler er der udsigt til en række nye berigede varer inden for eksempelvis juice, mælk og brød, spår Dorthe Pedersen. Men også den danske slikindustri følger EU-direktivet med interesse. Slik med C-vitamin -Vi har længe haft ugunstige konkurrencevilkår i forhold til eksempelvis Tyskland, som ved meget mere om berigede fødevarer end os, siger Per Harkjær, administrerende direktør hos Toms Gruppen. -Vores største konkurrent Haribo sælger vingummi med C-vitamin. Vi bør have samme muligheder, ellers går vi bagud af dansen, siger Per Harkjær, som forestiller sig pålægschokolade beriget med kalk, ligesom gajolpastiller med en skud C-vitamin kan hjælpe med at forebygge forkølelse. -Hvis vi fortæller forbrugerne, hvad de spiser, er de kloge nok til selv at vælge, om de vil have det eller ej, siger Per Harkjær. Trussel mod sundheden I den kommende uge sender EU-Kommissionen et udkast ud til forhandling i Danmark og de øvrige medlemslande, og hos Forbrugerrådet er holdningen klar: En liberalisering af fødevareområdet er en trussel mod folkesundheden. -Det her handler ikke om forbrugersikkerhed, men om penge og markedsandele. Der er risiko for, at nogle forbrugere kommer til at spise for mange vitaminer og mineraler, siger bromatolog i Forbrugerrådet, Gitte Gross. Men den bekymring deles ikke af Danisco, der udvikler ingredienser til fødevareindustrien. Her ser forskningdirektør Leif Kjærgaard store muligheder i markedet for berigede fødevarer, og han er sikker på, at forbrugerne kan skelne mellem skidt og kanel. -Der er en stærkt stigende interesse for ernæringsforbedrede fødevarer ude i verden. Vi har mange velfærdssygdomme i vesten, fordi vi mangler sporstoffer. En måde at få de stoffer på, er via maden, siger Leif Kjærgaard.