Kurdisk milits slutter sig til offensiv mod IS i Syrien

Amerikansk diplomat kalder ny melding fra kurdisk milits i Syrien for "en milepæl".

Udland 16. november 2016 09:57 - Opdateret 16. november 2016 09:57

Den kurdiske YPG-milits i Syrien meddeler, at den trækker sig tilbage øst for floden Eufrat for at kunne deltage i operationen med at befri byen Raqqa. Det er Islamisk Stats hovedbastion i landet.

USA's særlige udsending, Brett McGurk, kalder udviklingen for "en milepæl".

Han skriver på Twitter, at alle YPG-enheder vil tage væk fra Manbij efter at have trænet lokale enheder til at forsvare byen mod Islamisk Stat.

Tyrkiet har gentagne gange krævet, at YPG trækker sig til et område øst for floden Eufrat.

Tyrkiets hær gik i august ind over den syriske grænse for at bekæmpe Islamisk Stat og holde den kurdiske milits på afstand af grænseområdet.

De tyrkiske ledere siger, at den kurdiske YPG-milits i Syrien, som er en vigtig allieret for USA i kampen mod Islamisk Stat, er en forlængelse af det militante Kurdistans Arbejderparti, PKK, i Tyrkiet.

Tyrkiet støtter turkmenske og arabiske oprørsgrupper, der bekæmper Islamisk Stat. Blandt andet får den løst sammensatte styrke De Syriske Turkmenske Brigader massiv støtte fra tyrkerne.

USA har flere gange gjort det klart, at de kurdiske krigere ville deltage i kampen om at drive Islamisk Stat (IS) ud af Raqqa, selv om Tyrkiet igen og igen har sagt, at det vil stride imod tyrkiske ønsker.

- Den eneste styrke, der på kort sigt er i stand til at deltage i offensiven, er den kurdiske milits De Syriske Demokratiske Styrker, og den er YPG en væsentlig del af, sagde den amerikanske general Stephen Townsend for to uger siden.

Raqqa er den ekstremistiske bevægelses erklærede hovedstad i det såkaldte kalifat, som er udråbt i dele af Syrien og Irak.

Syriens kurdere har udtryk frygt for, at "få en kniv i ryggen af Tyrkiet", hvis de deltager i kampene for at drive IS ud af Raqqa.

Ved Raqqa er der ifølge militære eksperter mangel på enheder, som kan nedkæmpe de 3000-4000 IS-krigere, der menes at være i byen.

/ritzau/Reuters

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...