Kurser og aktivering har ikke megen effekt

Ledige kommer ikke hurtigere i arbejde - og får ikke arbejde i længere tid

I gennemsnit går de arbejdsløse ledige i længere tid, når de eksempelvis tager et AMU-kursus.Arkivfoto: Claus Madsen <i>Pressefotograf Klaus Madsen</i>

I gennemsnit går de arbejdsløse ledige i længere tid, når de eksempelvis tager et AMU-kursus.Arkivfoto: Claus Madsen Pressefotograf Klaus Madsen

AALBORG:En ledig dagpengemodtager, som går på AMU-kursus eller en anden form for uddannelsesaktivering, kommer ikke hurtigere i arbejde. Og de aktiverede ledige, som kommer i job, får ikke mere længerevarende job end ledige, der ikke har været i aktivering.

Det viser en ny effektmåling, hvor Kora - Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning - måler, hvilken effekt konkrete kurser og aktiveringsforløb har på, hvor ofte og hvor længe kursisterne får job bagefter.

- Uddannelsesaktivering fastholder typisk folk i ledighed, mens uddannelsen står på, fordi de ikke er så aktivt jobsøgende, mens de er på kursus. Vi har undersøgt, om den fastholdelseseffekt så bliver opvejet af, at ledige, der kommer i beskæftigelse, får længerevarende job. Men det er altså sjældent tilfældet, siger forskningsleder i Kora Jacob Nielsen Arendt, som står bag rapporten.

Kurser forlænger ledigheden

Analysen viser, at både seks ugers selvvalgt uddannelse og AMU-kurser i gennemsnit forlænger tiden i ledighed, fordi færre ledige finder job, mens de går på kursus. Andre aktiveringsformer gør hverken den gennemsnitlige tid i ledighed kortere eller længere. Dette stemmer overens med tidligere forskning på området.

Som noget nyt har Kora også set på, hvor lang tid de ledige er i job, efter de har været i forskellige former for aktivering. Her viser det sig, at AMU-kurser inden for handel & service er den eneste aktiveringsform, som gennemsnitligt set fører til længerevarende job blandt de ledige, der kommer i beskæftigelse, efter de har været på kursus.

Privat løntilskud og AMU-kurser inden for transport påvirker ikke varigheden i beskæftigelse, mens alle andre former for aktivering faktisk virker modsat hensigten: De lediges beskæftigelsesforløb efter aktiveringen er kortere, end hvis de slet ikke var blevet aktiveret.

Der er imidlertid forskel på, hvordan uddannelsesaktivering virker for forskellige grupper af ledige, understreges det i undersøgelsen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.