Kurshop kan blive bombe under milliardkøb af nye kampvogne

Prisen på nye kampvogne til det danske forsvar risikerer at vokse med flere hundrede millioner kroner.

Der er opstået alvorlig tvivl om prisen på et af de største indkøb til forsvaret i mange år, nemlig de kampvogne til en værdi af tre-fem milliarder kroner, som Danmark har besluttet at købe i Schweiz. Det skriver Jyllands-Posten.

Venstre og Dansk Folkeparti føler sig ført bag lyset af Forsvarsministeriet, fordi den pris, Danmark skal betale for kampvognene i Schweiz, ser ud til at blive en helt anden end den, partierne bag forsvarsforliget oprindeligt blev præsenteret for.

Problemet er, at kursen på schweizerfranc, siden tilbuddet blev afgivet den 5. december 2014, er steget med 16,6 procent - og at kursen ikke er frosset fast.

Derfor kan konsekvensen blive en merpris på 500-800 millioner kroner, eller at forsvaret får betydeligt færre nye kampvogne end planlagt. En tredje mulighed er, at milliardudbuddet må gå helt om, mener Venstre.

Forsvarsordfører Troels Lund Poulsen fra Venstre betegner sagen som en "skandale af usete dimensioner".

- Man må som et minimum forvente, at i de tilbud, som bliver afgivet, sikrer forsvaret, at tilbuddet og prisen står ved magt, uanset om valutakursen stiger eller ej. Alt andet er jo total amatørisme.

- Ellers kan prisen jo svinge med milliarder af kroner i store offentlige udbudsrunder, siger Troels Lund Poulsen til Jyllands-Posten.

Kritikken fra Venstre skyldes blandt andet, at Forsvarsministeriet fredag oplyste, at man ikke har kurssikret købet. Det er ifølge Venstre "dybt alvorligt".

Forsvarsminister, Nicolai Wammen (S), maner til ro:

- Der er da vist gået valgkamp i indkøbet fra Venstres og Enhedslistens side, siger han til Jyllands-Posten og fortsætter:

- Sagen er, at forligskredsen først til efteråret skal bestemme sig for, hvor mange pansrede mandskabsvogne, Danmark skal købe, og der er derfor i sagens natur ikke indgået en kontrakt endnu.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.