Kurven over udenlandske studerende i Danmark er knækket

Efter en markant stigning de senere år er antallet af udenlandske ansøgere til danske uddannelser i år faldet.

Ritzau
Ulla Tørnæs Foto: Scanpix/Mathias Løvgreen Bojesen
Danmark 11. juli 2016 00:26 - Opdateret 11. juli 2016 00:28

Antallet af udenlandske studerende, som kommer til Danmark for at studere, synes at have toppet i denne omgang.

En opgørelse fra Uddannelsesministeriet viser, at strømmen af udenlandske studerende, som var vokset kraftigt siden 2013, i år er aftagende, skriver Jyllands-Posten.

Samlet set er der i år kommet ansøgninger fra 14.042 udenlandske statsborgere til en videregående uddannelse. Det er to procent færre ansøgere end sidste år.

På erhvervsakademierne, der har været kritiseret for at tage imod for mange internationale studerende, har man i år fået ti procent færre ansøgere.

Det er kun få uger siden, at uddannelsesminister Ulla Tørnæs (V) slog alarm over stigningen i antallet af udenlandske studerende på SU i Danmark, der var steget til godt 5000.

I 2013 betød en dom ved EU-Domstolen, at EU-borgere, der blot arbejder 10 til 12 timer om ugen ved siden af studierne, får status som såkaldt "vandrende arbejdstagere", og de får dermed samme ret til SU som danske studerende.

På Erhvervsakademiet Sydvest i Esbjerg forklarer vicerektor Søren Haahr den nye udvikling med, at man det seneste år blandt andet har undladt at deltage i nogle messer i udlandet.

Både her og på Erhvervsakademiet Lillebælt har man desuden begrænset optaget på de engelsksprogede uddannelser.

- Hvis vi har skullet dimensionere, har vi i flere tilfælde valgt at lukke det engelsksprogede hold og ladet et dansksproget hold fortsætte, da beskæftigelsen for det engelsksprogede hold typisk er lavere, siger rektor Jens Mejer Pedersen til Jyllands-Posten.

Uddannelsesminister Ulla Tørnæs siger til Jyllands-Posten i en skriftlig kommentar, at det er afgørende, at de internationale studerende, vi uddanner i Danmark, matcher de behov, som arbejdsmarkedet har.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...